Organic acid production from the organic fraction of municipal solid waste in leaching bed reactors
Sızdırma yataklı reaktörlerde organik bazlı evsel katı atıklardan organik asit elde edilmesi
- Tez No: 199058
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik bozundurma, Organik bazlı evsek katı atık, Hayvansalgübre, Sızdırma yataklı reaktör, Toplam uçucu yağ asiti, Anaerobic digestion, Organic fraction of municipal solid waste, Cowmanure, Leaching bed reactor, Total volatile fatty acids
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, organik asit ve alkol elde etmek için yüksek katı madde içeren organikbazlı evsel katı atıkların (OBEKA) sızdırma yataklı reaktörlerde yüksek hızlardaanaerobik olarak verimli bir şekilde bozundurulma potansiyelini değerlendirmek içinyürütülmüştür. Bu amaçla, Set-1 ve Set-2 olmak üzere iki farklı deney düzeneğiçalışılmıştır. Set-1'de sadece kâğıt içermeyen OBEKA, iki adet aynı sızdırma yataklıreaktörde çalışılırken, Set-2'de ise kâğıt içeren OBEKA ve hayvansal gübre, farklıoranlarda karıştırılarak, dört adet aynı sızdırma yataklı reaktörde çalışılmıştır.Bu çalışmada, Set-1'deki sızdırma yataklı reaktörlerde %50-60 hidroliz verimisağlanırken, Set-2'deki sızdırma yataklı reaktörlerde bu değer %20-25'leredüşmüştür. Bu durum, Set-2'de kullanılan OBEKA'da bulunan selülozdan ve azmiktarda su eklenmesinden kaynaklanmıştır.Toplam uçucu yağ asit (tUYA) üretimi ise Set-1'de kağıt içermeyen OBEKA ilebeslenen sızdırma yataklı reaktörlerde 80 günün sonunda 7000-9000 mg iken, Set-2'de sadece kağıt ve OBEKA içeren sızdırma yataklı reaktörde 40 günün sonunda3000 mg olarak bulunmuştur. Ayrıca, Set-2'de sızdırma yataklı reaktörde hayvansalgübre eklemesinin tUYA üretim miktarını arttırdığı gözlenmiştir.Sonuç olarak, yüksek katı madde içeren OBEKA'nın bozundurulmasında, sızdırmayataklı reaktörlerin, yüksek hidroliz verimi ve tUYA üretimi gerçekleştirebilen,hidroliz ve asidifikasyon hızı bazında, tam karıştırmalı reaktörlere alternatifreaktörler olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to evaluate the potential of high-rate anaerobic digestionof high-solids organic fraction of municipal solid waste (OFMSW) for the productionof organic acids and alcohols in leaching bed reactors (LBRs). For this purpose, twodifferent experimental set-ups, namely Set-1 and Set-2, were operated. In the Set-1,only OFMSW without paper was studied in two identical LBRs, whereas, fouridentical LBRs, fed with OFMSW with paper and cow manure in differentproportions, were operated in the Set-2.In this study, 50-60% of hydrolysis efficiency was achieved in the LBRs of Set-1,whereas this value was decreased to 20-25% in the LBRs of Set-2; which wasresulted from OFMSW containing cellulose and less volume of water addition in theSet-2.The mass of total volatile fatty acids (tVFA) production was found as 7000-9000 mgat the end of 80 days in the LBRs of Set-1, fed with OFMSW without paper, whereasit was 3000 mg at the end of 40 days in the LBR of Set-2, containing only OFMSWwith paper. It was also observed that cow manure addition increased the amount oftVFA production in the LBR of Set-2.In conclusion, LBRs were found as alternative reactors for the degradation ofOFMSW compared to completely stirred tank reactors (CSTRs) in terms of rapidhydrolysis and acidification, which can result in high hydrolysis yield and tVFAproduction.