Two-phase anaerobic digestion of semi-solid organic wastes
Katı içeriği yüksek organik atıkların iki fazlı anaerobik ortamda bozundurulması
- Tez No: 177420
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL N. DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asidojenesis, anaerobik, organic yükleme hızı (OYH), faz ayırımı, evsel katı atık (EKA), uçucu yağ asitleri (UYA), Acidogenesis, anaerobic, organic loading rate (OLR), phase separation, municipal solid waste (MSW), volatile fatty acid (VFA)
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı faz ayırımının, katı içeriği yüksek organik atıkları bozundurmada kullanılan anaerobik sistemin verimini artırdığını göstermektir. Evsel katı atığın organik kısmı, katı içeriği yüksek organik atık olarak incelenmiştir. Çalışmanın ilk kısmında, uçucu katı (UK) azalmaları ve ortalama asidifikasyon yüzdeleri göz önünde bulundurularak asidifiye edilmiş reaktör için optimum koşullar yapılan iki set deneyin sonunda belirlenmiştir. 15 gr UK/L.gün organik yükleme hızı (OYH), 5.5 olan pH değeri ve 2 gün hidrolik bekletme süresi (HBS) asidifikasyon aşaması için optimum işletim koşulları olarak saptanmıştır. Optimum koşullarda işletilen reaktörde maksimum toplam UYA ve ortalama asidifikasyon değerleri sırasıyla 12405 mg Hac/L ve 28% olarak bulunmuştur. İkinci kısımda, optimum koşulları ilk kısımda belirlenmiş olan asidifikasyon reaktörü işletilmiş ve bu reaktörden alınan çıkışlar ile reaktörün beslenmesi için kullanılan atık, biyokimyasal metan potansiyeli (BMP) testinde besin olarak kullanılmıştır. BMP testinin sonuçları asidifiye edilmiş numunelerle beslenen reaktörlerin daha yüksek toplam kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) giderimi (39%), UK azalması (67%) ve toplam gaz üretimi (265 mL) gösterdiğini açığa çıkarmıştır.Bu çalışmanın sonuçları, asidifiye edilmiş reaktörlerde etkili bir kontrol sağlandığında reaktörleri ayırmanın sistemde verim artışına neden olduğu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to illustrate that phase separation improves the efficiency of an anaerobic system which digests semi-solid organic wastes. Organic fraction of municipal solid waste (OFMSW) was the semi-solid organic waste investigated. In the first part of the study, the optimum operational conditions for acidified reactor were determined by considering the volatile solid (VS) reductions and average acidification percentages at the end of two experimental sets conducted. Organic loading rate (OLR) of 15 g VS/L.day, pH value of 5.5 and hydraulic retention time (HRT) of 2 days were determined to be the optimum operational conditions for the acidification step. Maximum total volatile fatty acid and average acidification percentage were determined as 12405 mg as HAc/L and 28%, respectively in the reactor operated at optimum conditions. In the second part, an acidification reactor was operated at the optimum conditions determined in the first part. The effluents taken from this reactor as well as the waste stock used to feed this reactor were used as substrate in the biochemical methane potential (BMP) test. The results of BMP test revealed that the reactors fed by acidified samples indicated higher total chemical oxygen demand (tCOD) removals (39%), VS reductions (67%) and cumulative gas productions (265 mL).The result of this study indicated that the separation of the reactors could lead efficiency enhancement in the systems providing that effective control was achieved on acidified reactors.