Investigation of the rheological properties of Çayırhan coal-water mixtures
Çayırhan kömür-su karışımlarının reolojik özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 199059
  2. Yazar: AYŞE FERAY ÖZTOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT HİÇYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür-su karışımı, reoloji, viskozite, Coal-water mixture, rheology, viscosity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZÇAYIRHAN KÖMÜR-SU KARIŞIMLARININ REOLOJ KÖZELL KLER N N NCELENMESÖZTOPRAK, Ayşe FerayYüksek Lisans, Maden Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit H ÇYILMAZAralık 2006, 67 sayfaBu araştırmada, Çayırhan linyitleri ile hazırlanan kömür-su karışımlarının(KSK)ideal davranış göstermesi için gerekli parametreler optimize edilmeye çalışıldı. KSKiçin ideal davranış, maksimum kömür yüklemesinde statik ve dinamik koşullardakararlı ve düşük viskozite özellik göstermesidir. Bu amaçla, pülp yoğunluğu,kimyasal maddelerin miktarı, tane boyu dağılımı, metanol eklenmesi ve pülp pH ıparametrelerinin etkisi incelenmiştir. Sonuçlar vizkozitenin pülp yoğunluğunuolumsuz etkilendiği gösterdi ve d50 değeri 22.82 mikron olan tane boyu dağılımındaen yüksek pülp yoğunluğu olarak %60 elde edildi. Optimum kimyasal madde miktarı%0.9 (%10 Na-CMC ve %90 PSS) olarak bulundu. En düşük viskozite pülp pH'ınındoğal değerinde elde edildi (pH=6.85). Metil alkol eklenilmesinin viskoziteyiartırdığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF THE RHEOLOGICAL PROPERTIESOF ÇAYIRHAN COAL-WATER MIXTURESÖZTOPRAK, Ayşe FerayM.Sc., Department of Mining EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Cahit H ÇYILMAZDecember 2006, 67 pagesIn this thesis, coal-water mixtures (CWM) with Çayırhan lignite were prepared tooptimize the parameters of CWM having an ideal behavior which means that atmaximum coal loading, relatively stable at static and dynamic conditions and exhibitlow viscosity. For this purpose, the effect of the parameters such as pulp density,amount of chemical agents, particle size distribution, addition of methanol and pulppH were investigated. Results showed that increasing pulp density negatively affectsviscosity and allowable maximum pulp density was obtained as 60% when theparticle size distribution has a d50 value of 22.82 micron. The optimum amount ofchemical agent was found as 0.9%, having 10% Na-CMC (Sodium CarboxymethylCellulose) and 90% PSS (Polystyrene Sulfonate). Minimum viscosity was achievedwhen the pulp pH was in natural conditions (pH=6.85). Addition of methyl alcoholincreased the viscosity of CWM.