Assessment of diffusive and convective mechanisms during carbon dioxide sequestration into deep saline aquifers
Derin tuzlu akiferlere karbon dioksit tecridinde, difüzyon ve konveksiyon mekanizmalarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 199061
  2. Yazar: EMRE ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. FEVZİ GÜMRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CO2 tecridi, derin tuzlu akifer, difüzyon, konveksiyon, analitikmodelleme, nümerik modelleme, CO2 sequestration, deep saline aquifer, diffusion, convection, analytical modeling, numerical modeling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Karbondioksitin değişik özelliklere sahip derin tuzlu akiferlerde tecridinindifüzyon ve konveksion mekanizmaları dikkate alınarak analitik ve nümerikyaklaşımlarla modellemesi yapıldı. Karbondioksitin sadece difüzyonmekanizmasıyla akifer de çözünmesi binlerce yıl hatta milyonlarca yıl aldı.Difüzyonun baskın olduğu sistemlerde, 100 metre boyundaki bir akiferinkarbondioksit ile doyması yaklaşık 10,000,000 yıl almaktaydı. Fakat bu sürekonveksiyon mekanizmasının baskın olduğu sistemlerde daha erken gerçekleşti.Difüzyon mekanizmasının baskın olduğu sistemlerde, çözünme gözeneklilikartışıyla birlikte arttı, fakat konveksion mekanizmalarının baskın olduğusistemlerde bunun tam tersi gerçekleşti. Geçirgenlik artışıda karbondioksitinakiferlerde çözünmesini, hız artışından dolayı ciddi derece de arttıran birfaktördü. Çözünme işlemi düşük yayınımlı akiferlerde daha erken gerçekleşti.1md ve 10md geçirgenliğine sahip akiferlerdeki konveksiyon mekanizmalarınagöre hesaplanan sonuçlar hemen hemen difüzyon sistemindeki gibi aynıdeğerlerdeydi. 10md geçirgenlik değerinden yüksek olan akiferlerde, yavaşyavaş konveksiyon mekanizması etkili olmaya başladı ve 50md ve daha yukarıgeçirgenlik değerlerinde ise tamamen konveksiyon mekanizması baskın halegeldi. Bu sonuçlar Rayleigh sayılarıyla ve karışım bölgesinin uzunluğuyla dadoğrulandı. Difüzyonun baskın olduğu sistemlerde karışım bölgesinin uzunluğugözeneklilik ve zaman artışıyla arttı. Fakat, karışım bölgesinin uzunluğukonveksion baskın sistemlerde gözeneklilik arttıkça azaldı ve yayınım vegeçirgenlik artışıyla 10md'den sonra artmaya başladı.
Özet (Çeviri)
The analytical and numerical modeling of CO2 sequestration in deep salineaquifers having different properties was studied with diffusion and convectionmechanisms. The complete dissolution of CO2 in the aquifer by diffusion tookthousands, even millions of years. In diffusion dominated system, an aquifer with100 m thickness saturated with CO2 after 10,000,000 years. It was much earlier inconvective dominant system. In diffusion process, the dissolution of CO2 inaquifer increased with porosity increase; however, in convection dominantprocess dissolution of CO2 in aquifer decreased with porosity increase. Theincrease in permeability accelerated the dissolution of CO2 in aquifersignificantly, which was due to increasing velocity. The dissolution process in theaquifer realized faster for the aquifers with lower dispersivity. The results ofconvective dominant mechanism in aquifers with 1md and 10 md permeabilityvalues were so close to that of diffusion dominated system. For the aquifer havingpermeability higher than 10 md, the convection mechanism began to dominategradually and it became fully convection dominated system for 50 md and higherpermeability values. These results were also verified with calculated Rayleighnumber and mixing zone lengths. The mixing zone length increased with increasein porosity and time in diffusion dominated system. However, the mixing zonelength decreased with increase in porosity and it increased with increase indispersivity and permeability higher than 10 md in convection dominated system.