Reliable real-time video communication in wireless sensor networks
Telsiz sensör ağlarında gerçek zamanlı ve güvenilir video iletimi
  1. Tez No: 199083
  2. Yazar: ORHAN AYRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BARIŞ AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İletişim Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sensor Aglar, Tasma Katman Protokolu, Video Iletimi, Guvenilirlik, şTkanklk Sezimlemesiii, Sensor Networks, Transport Protocol, Video Transport, Reliability, Con-gestion Detectionii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
şüBircok TSA (Telsiz Sensor Ag) uygulamas, verimli cogulortam iletisimine ih-ş ş ştiyac duymaktadr. Ancak, mevcut iletisim protokolleri temelde enerji verimliligiş şüve guvenilirlik konularn ele alrken TSA'daki cogulortam iletisim zorluklarna de-ş şginmemektedir. Bu tezde, TSA icin tasarlanms olan tasma katman protokolleri-ş ş şnin cogulortam iletisimindeki basarmlar incelenmis ve mevcut protokollerin, paketş ş ş şaktarm hz, uctan uca paket gecikmesi, bant ve enerji kullanm verimliligi, cer-ş şüü üceve sinyal gurultu oran tepe degeri (PSNR), zaman snrl cerceve PSNR'si, ba-ş şşsarl cerceve aktarm olaslg, uctan uca cerceve gecikmesi ve segirmesi gibi ba-ş şş ş şşüşü üsarm metrikleri acsndan cok dusuk basarm sergiledikleri gozlemlenmistir.ş ş ş ş ş Buüsonuctan yola ckarak TSA'da gercek zamanl, enerji etkin ve guvenilir video ile-ş ş şü ütimini hede eyen bir iletisim protokolu (VSCP) tasarlanmstr.ş ş VSCP protokolu,ikaybolan cerceve parcalarn kullanarak, alc tarafnda elde edilen video kalitesinişş şüyaklask olarak hesaplamakta, uygulumann ihtiyac olan guvenilirligi enerji ve agşetkin bir bicimde istenilen seviyelerde tutmaya calsmaktadr. Yaklask olarak sabitş ş ş şübir video kalitesi elde etmek ve gonderici veri hzlarn ayarlamak icin degiskenş şkaliteli kodlama teknigi kullanlmstr. Yaplan basarm testleri, cogulortam basarmş ş ş şmetrikleri acsndan, VSCP'nin mevcut protokollerden cok daha iyi sonuc verdiginiş ş şügostermektedir.ü ü ü
Özet (Çeviri)
Many wireless sensor network (WSN) applications require ef cient multimediacommunication capabilities. However, the existing communication protocols in theliterature mainly aim to achieve energy ef ciency and reliability objectives and donot address the multimedia communication challenges in WSN. In this thesis, com-prehensive performance evaluation of the existing transport protocols is performedand it has been shown that the existing proposals achieve very poor performance interms of large set of metrics such as packet delivery rate, end-to-end packet delay,bandwidth and energy ef ciency, frame peak signal-to-noise ratio (PSNR), delay-bounded frame PSNR, frame delivery probability, frame end-to-end delay and jitter.Based on these results, an energy-ef cient real-time and reliable video sensor com-munication protocol (VSCP) is introduced for WSN. VSCP estimates video qualityiperceived by sink using lost segments of video frames and aims to maintain the over-all reliability at a given level with minimum energy expenditure. Source data ratesare adjusted in a quality adaptable manner according to the network conditions andthe overall reliability computed by sink. QSC (quality scalable coding) encodingtechnique is used to produce a nearly constant quality video at a given maximumdata rate during adjustment of source data rates. Performance evaluations show thatVSCP protocol signi cantly outperforms the existing proposals in terms of multime-dia communication performance metrics in WSN.