Multi-frequency contactless electrical impedance imaging using realistic head models: Single coil simulations
Gerçekçi kafa modelleri kullanarak çoklu-frekans kontaksız elektriksel empedans görüntülemesi: Tek bobin benzetimleri
- Tez No: 199082
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜNERİ GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bioengineering, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik indü ksiyon, Elektirsel Empedans Gü rü ntü leme, Kontaksız Yü ntemler, Sonluu ou u oFarklar Yü ntemi, Successive Over Relaxationo, Magnetic induction, Electrical Impedance Imaging, Contactless methods, Finite Diffe-rence Method, Successive Over Relaxation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu calısmanın amacı iki yü nlü dü r: (1) sinü soidal uyarımş şş o uu uşü usonucu gercekci kafa modelinin icinde indü klenen akım yoğ unluğ unu dağ ılımnın cozü mlenmesi, (2)şş ş u g g gükafanın icinde indü klenen akım yoğ unluğ unu dağ ılımının aynı bobin uzerinde yarattığ ı empedansş u g g g gü şü şü udeğ isiminin olculmesi. Kafada indü klenen akım yoğ unluğ unun cozü mlenmesinde Sonlu Farklargş u g gşü u u u uYü ntemi kullanıldı. Yedi doku iceren 1 mm cozü nü rlü klü gercekci kafa modeli olusturuldu. Modelino ş şş şüüelektriksel ozellikleri frekansın bir fonksiyonu olarak atandı. Ozellikle kafa dokuları icin quasi-statikşkabuller incelendi. Kafadaki indü klenen akım yoğ unluğ unu elde etmek icin 10 MHz'in altındakiu g g şşü ualısma frekanslarda sadece skalar potansiyelin sayısal olarak cozü mlenmesinin yeterli olduğ uş gşü ugü sterildi. Bu basitlestirme, sadece cozü m domainini azaltmakla kalmayıp, bilinmeyenlerin sayısınıo şda 4 kat oranında azaltmıstır. Daha yü ksek frekanslarda (uygulamaya bağ lı olarak) indü ktif veş u g uüyayılma efektleri daha onem kazanır. Ayrıca kanamanın her frekansta dinamik monitü rlemesi olasıoo u uğ ü o ü şü ügü rü ldü gu gü zlenmistir. Bu metodun kontaktsız olcumlerle insan kafasının elektriksel ozelliklerişhakkında ise yarar bilgiler edinilebileceğ i ï¬krine varılmıstır ve yeni bir gü rü ntü leme modeli olarakş g ş ou ufarklı klinik uygulamalar icin potansiyel kullanım alanı olduğ u sonucuna varılmıstır.ş g ş
Özet (Çeviri)
Contactless electrical impedance imaging technique is based upon the measurement of secondaryelectromagnetic ï¬elds caused by induced currents inside the body. In this study, a circular single-coilis used as a transmitter and a receiver. The purpose of this study is twofold: (1) to solve the inducedcurrent density distribution inside the realistic head model resulting from a sinusoidal excitation, (2)to calculate the impedance change of the same coil from the induced current distribution inside thehead model. The Finite Difference Method is used to solve the induced current density in the head.The realistic head model is formed by seven tissues with a 1 mm resolution. The electrical propertiesof the model are assigned as a function of frequency. The quasi-stationary assumptions, especiallyfor head tissues, are explored. It is shown that, numerical solution of only the scalar potential issufï¬cient to obtain the induced current density in the head below 10 MHz operating frequency. Thissimpliï¬cation not only reduce the excessive size of the solution domain, but also reduces the numberof unknowns by a factor of 4. For higher frequencies (depending on the application) inductionand propagation effects become important. Additionally it is observed that dynamic monitoring ofhemorrhage at any frequency seems feasible. It is concluded that the methodology provides usefulinformation about the electrical properties of the human head via contactless measurements and hasa potent as a new imaging modality for different clinical applications.