Traffic sign recognition for unmanned vehicle control
İnsansız araç kontrolu için trafik işareti tanıma
- Tez No: 199096
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR, DOÇ.DR. MEHMET METE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Autonomous Vehicle, Road Sign Detection, Road Sign Recognition.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZİNSANSIZ ARAÇ KONTROLU İÇİNTRAFİK İŞARETİ TANIMAHavur, Mehmet BülentYüksek Lisans, Elektrik - Elektronik Mühendisliği Ana Bilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Mete BulutOrtak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gözde Bozdağı AkarKasım 2006, 151 sayfaBu tezde, hareket halindeki bir aracın içindeki kameradan elde edilen videogörüntüleri üzerinde, kenar analizi ile şekil bilgisine dayalı üçgen, diktörtgen ve daireşekilli trafik/yol işaretlerinin tespiti yapılmıştır. Bunun yanında renk bilgisi trafik/yolişaretinin tespit oranını geliştirmek için kullanılmıştır. Tespit edilen trafik/yol işaretadaylarını tanıma işlemi, şablon eşleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Günün değişik saatlerinde çekilen videolardan elde edilen görüntülerden tespit vetanıma sonuçları karşılaştırılmıştır.Uygulama sonuçlarından, güneşli bir günde öğleden sonra alınan görüntülerüzerindeki tespit işleminin diğerlerine oranla daha iyi olduğu sonucu elde edilmiştir.İkili eşik fonsiyonu ile yapılan denemelerde Canny kenar yakalayıcısına oranla dahayüksek tespit oranları elde edilmiştir. Yüksek sayıdaki ikili eşik seviylerininkullanılmasıyla daha iyi tespit oranları gerçekleşmiştir. Bu çalışmada kullanılanviyöntemlerle genel olarak üçgen ve dikdörtgen şekilli trafik/yol işaretlerini tanımaoranlarının, dairesel olanları tanıma oranlarından daha yüksek olduğu sonucunavarılmıştır.Anahtar Kelimeler : Otomatik Araç, Trafik İşareti Tespiti, Trafik İşareti Tanıma.vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTRAFFIC SIGNRECOGNITION FOR UNMANNED VEHICLECONTROLHavur, Mehmet BülentM.S. in Electrical - Electronics EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Mete BulutCo-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde Bozdağı AkarNovember 2006, 151 pagesIn this thesis, video frames acquired by a camera in a moving car are processed fordetection of candidates of triangular, rectangular and circular traffic/road signs basedon mainly shape information by performing contour analysis. Color information isutilized as an auxiliary method to improve detection. Then recognition based ontemplate matching is realized on detected traffic/road sign candidates. Detection andrecognition results of traffic/road signs in video frames taken in different timeintervals of day for these methods are compared.After implementation, results show that the video scene taken in a sunny day in theafternoon gives better results than others. Binary threshold plays a great role indetection with respect to Canny edge detector especially for triangular andivrectangular traffic signs. Higher number of binary threshold levels improvesdetection in general. In addition, the recognition rate for triangular and rectangulartraffic/road signs is higher than that of circular sings in general by the methods usedin this study.