Modelling the evolution of demand forecasts in a production-distribution system
Bir üretim-dağıtım sisteminde talep tahminleri evriminin modellenmesi
- Tez No: 199095
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEDEF MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Martingale Talep Tahmin Evrimi Modeli, Toplamsal Form, AR(1), Üretim-Dağıtım Sistemi, Tahmin, Martingale Model of Forecast Evolution, Additive Form, AR(1), Production-Distribution System, Forecast
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, bir üretim-dağıtım sistemindeki tahmin evrimini modellemek amacıylaMartingale talep tahmin evrimi modeli üzerinde durulmuştur. Evrim süreci anlatılırkentoplamsal form uygulanmıştır. Talep tahmin değişiklikleri varyans-kovaryans matrisi iletanımlanmıştır. Seçilen talep süreci sabittir ve normal dağılıma sahiptir. Otoregresif 1,AR(1), modelini takip eder. MMFE ile karşılaştırma yapmak üzere iki tahmin yöntemiseçilmiştir. Bunlar; hareketli ortalamalar ve üstel düzeltme yöntemleridir. İki aşamalıtedarik zinciri ortamını temsil etmek için bir üretim-dağıtım modeli yaratılmıştır.Analizlerde kullanılan performans ölçütleri; üretim-dağıtım sisteminin işletilmesindegözlemlenen toplam maliyetler, talep karşılama oranı ve tahmin doğruluğudur. Amaç,tedarik zinciri çevrelerinde başarılı bir talep tahmininin önemini göstermektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we focus on a forecasting tool, Martingale Model of Forecast Evolution(MMFE), to model the evolution of forecasts in a production-distribution system.Additive form is performed to represent the evolution process. Variance-Covariance(VCV) matrix is defined to express the forecast updates. The selected demand pattern isstationary and it is normally distributed. It follows an Autoregressive Order-1 (AR(1))model. Two forecasting procedures are selected to compare the MMFE with. These areMA (Moving average) and ES (Exponential smoothing) methods. A production-distribution model is constructed to represent a two-stage supply chain environment.The performance measures considered in the analyses are the total costs, fill rates andforecast accuracy observed in the operation of the production-distribution system. Thegoal is to demonstrate the importance of good forecasting in supply chain environments.