Repetitive control of a three-phase uninterruptible power supply with isolation transformer
Üç fazlı yalıtım transformatörlü bir kesintisiz güç kaynağının tekrarlamalı denetimi
- Tez No: 199097
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MASUM HAVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üç faz, transformatör, tekrarlamalı denetim, evirici, KGK, gerilim denetimi, darbe genişlik modülasyonu, PWM, uzay vektörü, durağankoordinatlar, THD, doğrultucu, etkin sönümlendirme, ayrık zamanlı denetim, doğrusal olmayan yük, dengesiz çalışma, simetrik bileşenler, Three-phase, transformer, repetitive control, inverter, UPS, voltagecontrol, PWM, space vector, stationary frame, THD, rectifier, active damping, discrete time control, nonlinear load, unbalanced operation, symmetric components
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Üç fazlı yalıtım transformatörlü bir kesintisiz güç kaynağının (KGK) çıkış gerilimdenetimi için tekrarlamalı denetim yöntemi incelenmiştir. Yöntemde gerilim denetimçevrimi durağan dq koordinatlarda uygulanmaktadır. Deneteç, evirici gerilimdoğrusalsızlığı ve yükleme bozucu etkilerinden kaynaklanan çıkış gerilimi periyodikbozulmalarını yoketmektedir. Denetecin tasarım ve uygulanma ayrıntıları verilmiştir.Deneteç, laboratuvar ortamında kurulan 5-kVA gücünde bir KGK ilk örnek üzerindeuygulanmıştır. Denetecin başarımı açısından doğrusal ve doğrusal olmayan, dengelive dengesiz yük durumları incelenmiştir. Denetim yönteminin kararlı hal ve dinamikdavranışı ayrıntılı olarak incelenmiştir. Denetim yönteminin teorisi bilgisayarlabenzetim ve deneylerle doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
A repetitive control method for output voltage control of a three phaseuninterruptible power supply (UPS) with isolation transformer is investigated. In themethod voltage control loop is employed in the stationary dq frame. The controllereliminates the periodic errors on the output voltages due to inverter voltagenonlinearity and load disturbances. The controller design and implementation detailsare given. The controller is implemented on a 5-kVA UPS prototype which isconstructed in laboratory. Linear and nonlinear loads for balanced and unbalancedload operating conditions are considered. The steady-state and dynamic performanceof the control method are investigated in detail. The theory of the control strategy isverified by means of simulations and experiments.