The influence of design considerations of metro stations in the context of city identity: The case of Ankaray and Ankara Metro
Kent kimliği bağlamında metro istasyonlarında tasarım etmenlerinin etkisi: Ankaray ve Ankara Metrosu örneği
  1. Tez No: 199110
  2. Yazar: SERKAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN BARLAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı, Yeraltı Kullanımı, Mekan Kullanımı, TopluTaşıma, Hafif Raylı, Metro, Kent Kimliği, Uygunluk Analizi, Bertin Grafikleri.ii, Underground, Underground Utilization, Use of Space, PublicTransport, Light Rail, Metro, City Identity, Correspondence Analysis, BertinGraphs.ii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Çalışmanın kuramsal çerçevesi metronun hayat döngüsünü üç evrimselsüreç üzerinden tanımlanmakdır. Bu üç evrimsel süreç tanımlaması sırası ilemetroya ait bir talebin varlığıyla başlamakta, metronun şehirli tarafındanvazgeçilmez bir ulaşım alternatifi olmasıyla devam etmekte, ve son olarakşehir kimliğinin ayrılmaz bir parçası olup onun içine gömülmesi ile sonbulmaktadır. Her evrimsel aşamanın ifadesinde metroya ait fiziki tasarımkriterlerine yer verilmektedir. Böyle bir öngörünün gerekçesi metrotasarımının metronun hayat döngüsünün oluşmasında ve şehir kimliğininyaratılmasında önemli bir rol üstlendiğine dair hipotetik yaklaşımdır.Hipotezlerin sınanması iki yol ile yapılacaktır. Bunlardan ilki evrimselsüreçlerin ilk iki aşamasını tanımlamaya yönelik tetkik çalışması olup talep veişleyişe dair tasarım niteliklerini ölçen kontrol listesinden oluşmaktadır. İlkaşamada, metro kavramına ulaşırken, yeraltı ve yeraltı kullanılmasıkavramları ele alınmış, daha sonra dünyada ve ülkemizde demiryolu tarihi vekenti içi raylı sistemlerin durumu incelenmiştir. İkincisi, tasarım ölçütleri ileyerel kimliğin sorgulandığı kullanıcı değer yargıları analizidir. Bu aşamadaiUygunluk Analizi kullanılarak hipotezin geçereliliği denetlenecektir. UygunlukAnalizi sonucunda ulaşılan kullanıcı değer yargıları, Bertin Grafikleri halinde,değerlerin ifade ve teyit ediliş biçimleri sistemin fiziki yapısının yerel kimlik ileilişkili saptamalar olarak kabul edilmektedir. Çalışmanın varlığı, metronunfiziki yapısının, kentli için, fizyolojik ve psikolojik konfordan daha fazladeğerler ifade ettiğine dair yaklaşımdan kaynaklanmaktadır. Çalışmasonunda, metronun hayat döngüsünün fiziki yeterlilikler açısından sınanmasıve alt başlıklar olarak ifade edilmesi ve ayrıca ulaşılan fiziki yapı ve yerelkimlik ilşkisi tezin alana katkıları olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The theoretical structure of the study is composed of understanding the lifecycle of metro system classified in three evolutionary phases. These processdefinitions respectively start with demand related to metro, continue with theacceptance of metro as the preferential alternative by inhabitants and endwith the subway that embedded as an important reason that build cityidentity. Phases will be studied through its motives and will be analyzedthrough physical design considerations. The reason of the prevision isstemmed from the hypothetical approach which is stated as the influences ofthe design considerations of metro utilities are highly related on its life cycleand in forming local identity. The test of the hypothesis will be handled in twomethods. The first will be a survey study which will include checklist toportraiture demand and course of the system in first two stages. At thepreliminary stage, the topics of underground, underground use and thehistory of railway and urban railway network in world and Turkey arediscussed to get a better and more comprehensive understanding of metro.Next method is designed to cross-examine design considerations and localiidentity by value judgment analysis for the last stage. In this phase, validity ofthe hypothesis will be audited by correspondence analysis. Value judgmentsdepended assertion and expression of values which reached bycorrespondence analysis and Bertin Graphs, are accepted as thedeterminations that addresses the relationship between physical structureand local identity. The evaluation of the metro?s physical qualifications duringits life cycle, which can be noted under several headings and the relationshipbetween the physical aspects and those of the local characteristics, areproposed to be put forth as contributions by this thesis.