Eskişehir'deki merkezde bulunan lise binalarının depremselliği
Seismicity of high school buildings placed in the center of Eskisehir
- Tez No: 199124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİZAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Depremsellik, Deprem Riski, Earthquake, Seismicity, Earthquake Risk
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Deprem, önceden tahmin edilemeyen karmaşık, yıkıcı sonuçları olan bir doğaolayıdır. Depremin nerede, ne zaman ve hangi şiddette olacağı kestirilemeyeceği içinbinaların depreme karşı ne kadar güvenilir olduğunun tespitini yapmak, ona göreönceden önlemler almak çok önemlidir. Türkiye'de 1998 Deprem Yönetmeliği'ninşartlarını yerine getirmeyen bina sayısı yapı stoğu ile kıyaslandığında son dereceyüksektir. Bu binaların hepsinin tek tek detaylı incelemelerini yapmak çok uzun zamanalmakla birlikte yüklü bir maliyeti de beraberinde getirmektedir. Sonuç olarak sokaktaraması yöntemiyle mevcut binalar hızlı bir biçimde incelenebilmekte ve maliyetoldukça düşmektedir. Bu çalışmada da Eskişehir'in merkezinde bulunan 40 adet lisebinası gezilerek, hızlı tarama yöntemleri ile değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eathquakes are complex and destructive natural events that can not be absolutelyestimated former to occurence. Since it is difficult to estimate the place, the time and theintensity of an earthquake; it is very important to determine the reliability of buildingsagainst earthquake and to take the required precautions at first. In Turkey, the numberof buildings that can not carry out the provisions of 1998 Earthquake Regulations isvery high compared to the construction stock. Investigation of these buildingsindividually would take very long time and it necessitates high costs. Nevertheless usingthe method of street research-investigation, the existing buildings can be investigatedfastly and at a reduced cost. In this study, earthquake reliability evoluation of highschool buildings had been carried out by tripping the 40 high school buildings in thecenter of Eskişehir by the method of street research-investigation.