Yüksek sıcaklıkta etkisi altında kalan betonarme yapılarda çelik donatı özelik değişimine pas payı kalınlığının etkisi
The concrete covering thickness effects of property difference in reinforced steel in buildings under the effect of elevated temperatures
  1. Tez No: 199132
  2. Yazar: HÜSEYİN KARANFİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, Pas payı, Yüksek Sıcaklık, Betonarme Çelikleri, Reinforced Concrete, Cover, High Temperature, Reinforcement Bars
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yüksek Sıcaklık Etkisi Altında Kalan Betonarme Yapılarda Çelik Donatı ÖzelikDeğişimine Pas Payı Kalınlığının Etkisi503320050020 Hüseyin KaranfilÖZETYüksek sıcaklığın çeliğin mekanik özelikleri üzerinde olumsuz etki yaptığıbilinmektedir. Betonarme yapılarda pas payı, çeliği yangın etkisinden korumaktadır.Yangından sonra yapıların güçlendirilerek tekrar kullanılması gerekebilmektedir.Güçlendirme projesinin yapılabilmesi için yangından sonra betonun ve donatı çeliğininmekanik özeliklerinin bilinmesi gerekir. Kendi başına betonun ve çeliğin yangındavranışları üzerine birçok mevcut çalışma olmasına rağmen, pas payının arkasındakiçeliğin özelikleri iyi bilinmemektedirBu çalışmada, betonarme yapıların, yangın etkisi sonucunda, donatılarda oluşabilecekhasarların belirlenebilmesi için yapılarda sıkça kullanılan dört farklı pas pay kalınlığı iledeneyler yapılmıştır. CEM I 42.5 çimentosu kullanılan harçlarda, ağırlıkça çimentoyaoranla % 0, 10, 20 ve 30 pişmiş kil kullanarak hazırlanmıştır. ∅ 16 çapında S 420özeliğindeki donatılara 20, 30, 40, 50 mm'lik pas paylarını sağlamak için farklıölçülerde özel kalıplar hazırlanmıştır. Numunelere 28 gün kür uygulanmış, kür işlemibiten numuneler 3 saat süreyle farklı sıcaklıklarda tutulmuşlardır. Pas payı çıkartılarakçekme deneyi uygulanan betonarme çeliklerinin, yüksek sıcaklıklardaki mekaniközeliklerinin değişimi incelenmiştir.Yapılan çalışmalar, pas payının donatının sıcaklığın olumsuz etkilerine karşıkorunmasında büyük etkisi olduğunu göstermiştir. Kullanılan pişmiş kilin yükseksıcaklıkta donatının mekanik özeliklerinin korunmasında önemli bir fark yaratmadığıbelirlenmiştir. Yüksek sıcaklıklarda donatıyı koruyan pas payı harcının hasargörmesine karşın, numune içerisindeki donatıyı korumaya devam ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Concrete Covering Thickness Effects Of Property Difference In ReinforcedSteel In Buildings Under The Effect Of Elevated Temperatures503320050020 Hüseyin KaranfilSUMMARYThe negative effect of high temperature on steel mechanical properties is a quite knownfact. Concrete cover in reinforced concrete buildings prevents reinforcement bars fromfire effect. It is necessary to use buildings by reinforcing after fire. In order to makereinforcement project, it is needed to know the mechanical properties of concrete andsteel. Despite existing many study on fire behaviors of concrete and steel separately,the steel properties behind the concrete cover isn?t known well.In this study, to determine the possible damage on reinforced concrete bars after theresult of reinforced concrete buildings fire exposure, experiments are performed withdifferent four common used reinforcement bars. In CEM I 42.5 cement used mortars,prepared with 0, 10, 20 and 30 % of cooked clay additive with respect to the weight ofused cement. S 420 reinforcement bars, the diameter of ∅16, was placed in theprepared formworks with different dimensions 20, 30, 40, 50 mm. 28 days cure appliedspecimens were kept for 3 hours in different temperatures. After removing mortarcover of specimens and applying tensile tests, the mechanical property changes of thereinforcement bar at high temperatures are examined.This study showed that, the concrete cover has a high affectivity on protectingreinforcement bars against negative effects of temperature. It is found that, usingcooked clay does not create any serious effect on protecting mechanical properties ofreinforcement bars at high temperatures. At high temperatures, despite damaging,mortar cover keep protecting steel reinforcement bars in specimens.