Beylikova manyezit açık ocağının üretim planlaması
Beylikova magnesite open pit production planning
  1. Tez No: 199131
  2. Yazar: TOLGA ÖMER TAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜRRİYET AKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Manyezit, Manyezit madenciliği, Üretim planlaması, Magnesite, Magnesite mining, production planning
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ivBEYLİKOVA MANYEZİT AÇIK OCAĞININ ÜRETİM PLANLAMASITOLGA ÖMER TAKMAKÖZETBu çalışmada; magnezyum elementi ve manyezit cevheri, ülkemiz manyezityatakları ve rezervleri, manyezit üretim yöntemleri ile ilgili literatür çalışmasıyapılmıştır. Ham manyezit ve yarı mamul (sinter ve refrakter harcı) ürün üretimi yapanMagnesit A.Ş. (MAŞ) hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra tezin ana konusu olan,firmaya ait Eskişehir ili Beylikova ilçesinde bulunan Beylikova manyezit açık ocağınınuygulamaya yönelik 2003-2006 yılları arası yıllık projeleri yapılarak hayatageçirilmiştir.İlk olarak sahadan numuler alınarak ocak hakkında ön bilgi edinilmiş ve 2003 ve2004 yıllarında karotlu sondaj faaliyetlerine başlanmıştır. Sondajlardan sahanın görünürrezervi çıkartılmış ve ocağın hangi yöne doğru ilerleyeceği belirlenmiştir. Firmanınihtiyacı doğrultusunda yıllara göre üretim miktarları hesaplanmıştır. 2005 yılında o yıliçin ocağın üretim planlaması yapılmış ve sahada uygulanmıştır. Ayrıca, ocağınbasamaklandırılmasında ve üretimde kullanılacak makine parkı seçimleri vehesaplanması yıllara göre yapılmıştır.Çalışmanın sonucunda; bu saha içersinde planlandığı gibi bir açık manyezitocağı açılmıştır. 2004 ve 2005 yıllarında ocaktan 22.778 ton ham manyezit üretimiyapılmış, 2006 yılında ise şirket politikası gereği ocakta üretim durdurulmuştur. Firmailerleyen yıllarda ihtiyacı doğrultusunda Beylikova manyezit açık ocağından manyezitüretimi yapabilir.
Özet (Çeviri)
vBEYLİKOVA MAGNESITE OPEN PIT PRODUCTION PLANNINGTOLGA ÖMER TAKMAKSUMMARYIn this study, firstly, literature study related to magnesium element, magnesiumore, magnesite reserves in our country and magnesite production methods are carriedout. Magnesit A.Ş. (MAŞ) producing raw magnesite and half finished product (sinterand refractory mortar) is introduced. Secondly, the main topic of the thesis, the annualproduction planning from 2003 to 2006 for Beylikova open pit owned by the firm inEskişehir Beylikova is prepared and applied.Firstly, needed data about the pit by the samples from the ore was gained andcore drilling activates started in 2003-2004. The probable reserve was calculated by thedrillings results and the direction of the advance of the open pit was decided. Theproduction quantity according to the need of the company was annually determined.The production planning was carried out and implemented on site for 2005. Moreover,the machine park selection which is used in the benching and production stages, wasdone according to the planned.Finally, a magnesite open pit mine as projected and planned has been realized.From this open pit mine, raw magnesite was produced 22.778 tons in 2004 and 2005. In2006, the company was stopped the production because meeting raw magnesite fromother open pits. In future, whenever, raw magnesite production mat be continued fromBeylikova magnesite open pit depend on decision of company.