Yüksek sıcaklık etkisi altında kalan yapılarda çelik donatı özellik değişimine betonarme pas payının etkisi
The concrete cover effects of property difference in reinforced steel in buildings under the effect of elevated temperatures
  1. Tez No: 184056
  2. Yazar: BURÇAK YALAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EŞREF ÜNLÜOĞLU, PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, Pas payı, Yüksek Sıcaklık, Betonarme Çelikleri, Reinforced Concrete, Cover, High Temperature, Reinforcement Bars
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYüksek sıcaklığın çeliğin mekanik özelikleri üzerinde olumsuz etki yaptığıbilinmektedir. Betonarme yapılarda pas payı, çeliği yangın etkisinden korumaktadır.Yangından sonra yapıların güçlendirilerek tekrar kullanılması gerekir. Güçlendirmeprojesinin yapılabilmesi için yangından sonra betonun ve donatı çeliğinin mekaniközeliklerinin bilinmesi gerekir. Kendi başına betonun ve çeliğin yangın davranışlarıüzerine birçok mevcut çalışma olmasına rağmen, pas payının arkasındaki çeliğinözelikleri iyi bilinmemektedirBu çalışmada, betonarme yapıların, yangın etkisi sonucunda, donatılarda oluşabilecekhasarların belirlenebilmesi için yapılarda sıkça kullanılan üç değişik çapta donatı iledeneyler yapılmıştır. PÇ 42.5 çimentosu kullanılan harçlarda, ağırlıkça çimentoyaoranla % 0, 10, 20 ve 30 uçucu kül kullanarak hazırlanmıştır. Φ10, 16 ve 20 çaplarındaS 420 özeliğindeki donatılara 25 mm'lik pas payı sağlamak için farklı ölçülerde özelkalıplar hazırlanmıştır. Numunelere 28 gün kür uygulanmış, kür işlemi biten numuneler3 saat süreyle farklı sıcaklıklarda tutulmuşlardır. Pas payı çıkartılarak çekme deneyiuygulanan betonarme çeliklerinin, yüksek sıcaklıklardaki mekanik özeliklerinindeğişimi incelenmiştir.Yapılan çalışmalar, pas payının donatının sıcaklığın olumsuz etkilerine karşıkorunmasında büyük etkisi olduğunu göstermiştir. Kullanılan uçucu külün yükseksıcaklıkta donatının mekanik özeliklerinin korunmasında önemli bir fark yaratmadığıbelirlenmiştir. Yüksek sıcaklıklarda donatıyı koruyan pas payı harcının hasargörmesine karşın, numune içerisindeki donatıyı korumaya devam ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe negative effect of high temperature on steel mechanical properties is a quite knownfact. Concrete cover in reinforced concrete buildings prevents reinforcement bars fromfire effect. It is necessary to use buildings by reinforcing after fire. In order to makereinforcement project, it is needed to know the mechanical properties of concrete andsteel. Despite existing many study on fire behaviors of concrete and steel separately,the steel properties behind the concrete cover isn?t known well.In this study, to determine the possible damage on reinforced concrete bars after theresult of reinforced concrete buildings fire exposure, experiments are performed withthree common used reinforcement bar with different dimensions. In PC 42.5 cementused mortars, prepared with 0, 10, 20 and 30 % of fly ash additive with respect to theweight of used cement. S 420 reinforcement bars, the diameter of Φ 10, 16 and 20,were placed in the prepared formworks with different dimensions. 28 days cure appliedspecimens were kept for 3 hours in different temperatures. After removing mortar coverof specimens and applying tensile tests, the mechanical property changes of thereinforcement bar at high temperatures is examined.These study shows that, the concrete cover has a high affectivity on protectingreinforcement bars against negative effects of temperature. It is found that, using flyash does not create any serious effect on protecting mechanical properties ofreinforcement bars at high temperatures. At high temperatures, despite damaging,mortar cover keep protecting steel reinforcement bars in specimens.