An examination of quantifier scope ambiguity in Turkish
Türkçe'deki niceleyici alanı çok anlamlılığı probleminin bir incelemesi
- Tez No: 199158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Niceleyici Alanı Cokanlamlılığ ı, Ulamsal Dilbilgisi, Bilgi Yapısı, Quantiï¬er Scope Ambiguity, Combinatory Categorial Grammar, Information Struc-ture, Turkishiv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu calısma doğ al dillerdeki niceleyici cokanlamlılığ ı problemini ve bu problem ile ilgilişş g ş golarak gelistirilmis cesitli cozü mleri incelemektedir. Bu cozü mlerden bazıları Ulamsal Dilbil-ş ş ş ş şü u şü ugisi (UD) gibi sü zdizimi ve anlam arasında tam saydamlık varsayan monotonik gramer teo-orileri ile uyumsuzdur. Bu tezin bir diğ er amacı da bu cozü mleri Tü rkce uzerinde test etmekg şü u uşüve Tü rkce'deki kelime sırasından kaynaklanabilecek olası anlam farklarını Ulamsal Dilbilgisiuşacısından incelemektir.ş
Özet (Çeviri)
This study investigates the problem of quantiï¬er scope ambiguity in natural languages andthe various ways with which it has been accounted for, some of which are problematic formonotonic theories of grammar like Combinatory Categorial Grammar (CCG) which strivefor solutions that avoid non-monotonic functional application, and assume complete trans-parency between the syntax and the semantics interface of a language. Another purpose ofthis thesis is to explore these proposals on examples from Turkish and to try to account forthe meaning differences that may be caused by word order and see how the observations fromTurkish ï¬t within the framework of CCG.