WEB site evaluation
WEB sitesi değerlendirme
- Tez No: 199159
- Danışmanlar: DR. ALİ ARİFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web sitesi değerlendirme, Web sitesi ölçümü, yapısal değerlendirme, içerik karşılaştırma, otomatikleştirilmiş değerlendirme, Web site evaluation, Web site measurement, structural evaluation, contentcomparison, automated evaluation
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez web sitesi değerlendirmeyi konu alır. Web sitesi değerlendirme konusu yapısaldeğerlendirme ve faaliyet alanı tabanlı içerik karşılaştırma olarak iki ana başlık altında elealınmıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsünde E-Dönüşüm dersikapsamında kullanılan web sitesi değerlendirme yöntemi temel olarak alınmış ve bu yaklaşımkısmi olarak otomatikleştirilmiştir. Yapısal değerlendirme sekiz ana başlık altındaincelenmiştir; kimlik, yükleme ve görüntüleme, dolaşım yeteneği, etkileşim, anlaşılırlık,kişiselleştirme ve içerik, bilgi kalitesi ve güncellik, güvenlik ve diğerleri. İçerik karşılaştırmabir web sitesinde yer alan içerik başlıklarının belirlenmesi ve aynı faaliyet alanındaki diğerweb siteleri ile karşılaştırılması suretiyle gerçekleştirilmektedir. Başlangıçta web sitesiölçümü teknikleri ve değerlendirme yöntemlerini hakkında literatür araştırması yapılmıştır.Bu kapsamda anketler, davranış gözlem araçları ve otomatik değerlendirme araçlarıincelenmiştir. Bu incelemeler sırasında kullanılmakta olan otomatik ve yarı otomatik websitesi değerleme araçlarının yaklaşımları ve değerlendirme tekniklerine değinilmiştir.Belirlenen web sitesi değerlendirme yöntemi için web tabanlı bir uygulama geliştirilmiştir. Buuygulama belirlenen yöntemin uygulanması, elde edilen verilerin saklanması ve bu verilerdenkullanıcı isteğine göre raporlar üretilmesini sağlamaktadır. Uygulama .NET uygulamageliştirme ortamında C# dili kullanılarak geliştirilmiştir. Uygulamada yapısal değerlendirmeile ilgili sorular kısmı olarak otomatik hale getirilmiştir. Otomatik değerlendirmeningerçekleştirilebilmesi için bir web crawler ve parser uygulaması geliştirilmiştir. Veri tabanıtasarımında ilişkisel veri tabanı kullanılmıştır. Son olarak üniversite kütüphanelerinin websiteleri için web sitesi değerlendirme yöntemi uygulanmış ve uygulama sonucunda raporlarüretilerek geliştirilen yazılımın sınaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on web site evaluation. Web site evaluation is based on two subjectnamely; structural evaluation and scope of business based content comparison. Approachbases on the evaluation method used in Middle East Technical University InformaticsInstitute E-Transformation classes and an application is developed to provide automaticevaluation partially. There are eight main topics for structural evaluation namely; identity,loading and viewing, navigation, interactivity, comprehensibility, personalization andcontent, information quality and up to datedness, and security and miscellaneous. Contentcomparison is implemented by determining content topics of a web site and comparingthese content topics to the other content topics of other web sites in the same scope ofbusiness. Firstly, web site measurement techniques and evaluation methods are reviewed.In this context, questionnaires, behavior observation tools and automatic evaluation toolsare reviewed. Approaches and evaluation methods of automatic and semi automatic website evaluation tools are examined. A web based application is developed for proposedweb site evaluation method. This application provides storing provided data andgenerating reports for this data. This application is developed on .NET environment andC# language is chosen as programming language. A crawler and a parser class aredeveloped for applying automatic evaluation. Relational database is used for databaseimplementation. Finally, this method is applied for University library web sites andreports are generated for justification.