An assessment model for the applicability of statistical process control for software processes
İstatistiksel süreç kontrolünün yazılım süreçlerine uygulanabilirliği için bir değerlendirme modeli
- Tez No: 199161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DEMİRÖRS, PROF. DR. SEMİH BİLGEN, DOÇ. DR. ALİ DOĞRU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Information and Records Management, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: statistiksel süreç kontrolü, rasyonel örnekleme, ölçme, kontrol grafiğiv, Statistical process control, rational sampling, measurement, control chart.iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Yazılım için statistiksel Süreç Kontrolü ( SK) uygulamaları; olgunluk seviyesinin yüksekliği,rasyonel örnekleme ve metriklerin etkin seçimi gibi gereksinimler sebebiyle enderdir. Bir süreçiyileştirme modeline zaman ve kaynak ayıran firmalar, modelin SK uygulamaları için gereklialtyapının kurulmasını destekleyen iyi tanımlı çatısını izlemekten yararlanabilirler. Ancak diğerfirmalar için SK uygulamalarını başarmaya giden yol, o kadar net değildir. Mevcut çalışmalar,pratik kanıtlara dayanarak kılavuzluk etmek yerine, genellikle SK sonuçlarının potansiyelgetirileri üzerine odaklanmıştır.Biz bu çalışmada, SK'nın yazılım süreçlerine uygulanabilirliğini test etmek için bir değerlendirmemodeli geliştirdik ve şu iki temel soruyu yanıtlamak üzere üç örnek çalışma yaptık: 1) SKuygulamalarına kılavuzluk edecek bir yöntem tanımlayabilir miyiz? 2) Gelişmekte olan kurumlarbu yöntemi uygulayabilir ve sonuçlarından fayda sağlayabilirler mi? Çalışmalarda farklıkurumların görev yönetimi, gözden geçirme ve test geliştirme süreçleri ve ilişkili metrikleriüzerinde çalıştık. Kontrol grafikleri SK seti içindeki gelişmiş veri analiz araçlarından biriolduğundan, SK'nın kullanılabilirliğine dair pratik kanıtı kontrol grafikleri ile gösterdik. Çokluçalışma sonuçları bize; gelişmekte olan kurumların, rasyonel örnekleme ve metrikkullanılabilirliğine dair tanımlı yöntemleri izleyerek SK tekniklerini kullanabildiğini vesüreçlerini nicel veriye dayalı olarak anlama yetkinliğini kazanabildiğini kanıtladı.
Özet (Çeviri)
The application of statistical process control (SPC) techniques for software is rare due to suchrequirements as high maturity, rational sampling, and effective metric selection. Companies thatinvest time and money on a process improvement model can also take the advantage of followinga well-founded framework to establish the infrastructure required for SPC implementation. Forother companies, however, the path to SPC implementation is not that clear. Existing studiesfrequently focus on potential benefits of SPC results rather than providing guidelines based onpractical evidence.In this study, we developed an assessment model to test the applicability of SPC for softwareprocesses, and performed three case studies in a multiple-case-study context to answer two basicquestions: 1) Can we identify guidelines to direct SPC implementation? 2) Can emergentorganizations apply SPC techniques following these guidelines and benefit from the results? Weworked on task management, review, test development processes and related metrics of differentorganizations. As control chart is one of the most sophisticated data analysis tools within SPC, wedemonstrated practical evidence on the utilization of SPC via control charts. Multiple case studyresults showed us that with established guidelines for rational sampling and metric utilization,emergent organizations can apply SPC techniques and attain the ability to understand its processesbased on quantitative data.