Spatial information systems for conservation of historic buildings case study: Doğanlar Church İzmir
Tarihi yapıların korunmasında mekansal bilgi sistemleri kullanımı örnekleme çalışması; Doğanlar Kilisesi, İzmir
  1. Tez No: 199162
  2. Yazar: SERKAN GÜNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLİZ BİLGİN ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Yapı, Tek Yapı Koruma Karar Verme Süreci, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), 3Boyutlu Modelleme, Veritabanı, Conservation, Decision Support, Information Systems, 3D Modeling, Database
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tarihi yapıların korunması yapıya ilişkin kapsamlı ve doğru bilgi altyapısınınvarlığını ve bu bilginin oluşturulacak koruma kararları ve projelerinde sistematik verasyonel bir yaklaşımla değerlendirilmesini gerektirir. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)mekansal verileri toplama, yapılandırma, analiz etme, değerlendirme, depolama vebu verilerin paylaşımı konularında birçok avantaj sağlamaktadır. Bu nedenle CoğrafiBilgi Sistemleri gibi mekansal bilgi sistemleri, koruma projelerinin hazırlanmasındaönemli bir potansiyel araç olarak görülebilir.Bu tez kapsamında koruma projelerinde toplanılan veriler ve bu verilerinkullanılabilir bilgiye dönüşüm süreci incelenip bu sürecin bir mekansal bilgisistemine aktarımı amaçlanmaktadır.Bu bağlamda, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin tek yapı koruma karar verme sürecindekullanımı ve örnekleme çalışması için seçilen Doğanlar Köyü Kilisesi içintasarlanacak mekansal bilgi sistemi üzerinde sınanacaktır. Bu sayede mekansal bilgisistemlerinin tarihi yapıların koruma karar verme sürecindeki avantajlarının vedezavantajlarının tartışılması mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Conservation of historic buildings requires comprehensive and correct information ofbuildings to be analyzed in conservation decision making process in a systematic andrational approach. Geographical Information Systems (GIS) are advantageous insuch cases which can be defined as computer based systems for handlinggeographical and spatial data. GIS have the potential to support the conservationdecision making process with their storing, analyzing and monitoring capabilities.Therefore, information systems like GIS can be seen as a potential significantinstrument for dealing with the conservation projects.This thesis aims to analyze the transformation process of the data collected inconservation process into practical information in order to adapt this process to aspatial information system.In this context, use of Geographical Information Systems is tested in the process ofhistoric building conservation on spatial information system designed for DoğanlarChurch zmir chosen as the case study. Hence the advantages and disadvantages oflocal information systems in conservation decision making process of historicbuildings can be criticized.