Modification of calcium carbonate surfaces in natural gas plasma for their use in polypropylene composite systems
Polipropilen kompozit sistemlerinde kullanılma amacıyla kalsiyum karbonat yüzeylerinin doğal gaz plazmasıyla yüzey değişikliği
  1. Tez No: 199167
  2. Yazar: SERHAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNERİ AKOVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Plazma Yüzey Değişikliği, Dolgu, Kalsiyum Karbonat, Polipropilen, Mekanik Özellikler, Plasma Surface Modification, Filler, Calcium Carbonate, Polypropylene, Mechanical Properties
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada kalsiyum karbonat (CaCO3) taneciklerinin yüzey değişikliği plazmadapolimerleşmiş doğal gaz kullanılarak gerçekleştirildi ve CaCO3 dolgu yüzeydeğişikliğinin CaCO3-PP kompozitlerinin mekanik özelliklerine etkisi araştırıldı. Farklıplazma değişkenleri; RF gücü, doğal gaz akış hızı, ve plazma süresi'nin etkileriaraştırıldı. Gerilme dayanımı ve Young katsayısı gibi mekanik özellikler gerilme testicihazı ile ölçüldü. Elastik katsayı ve sönüm katsayı değerleri DMA ile test edildi. FTIRincelemeleri ile doğal gaz plazması sonucu oluşan yapı hakkında bilgi edinildi.Hazırlanmış örneklerin gerilme dayanımı testi kopma yüzeyleri taramalı elektronmikroskop'u ile incelendi.Sonuç olarak; dayanım katsayısı değerlerindeki bazı artışlara rağmen, CaCO3parçacıklarının doğal gaz plazma ile yüzey değişimi beklendiği üzere mekaniközelliklerde önemli bir artış sağlayamadı. Bu sonuç belli bir oranda seçilen plazmaparametrelerine (akış hızı, RF gücü, ve plazma süresi) bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study calcium carbonate (CaCO3) particles are surface modified by using plasmapolymerized natural gas and effects of surface modification of CaCO3 filler onmechanical properties of CaCO3-PP composites are investigated. Different combinationof plasma factors; RF power, natural gas flow rate, and plasma discharge durations, areinvestigated. Mechanical properties such as tensile strength and Young?s Modulus aremeasured by tensile testing machine. Storage modulus and loss modulus measurementsare done by DMA. Some information about structures generated by natural gas plasmasurface modification is obtained by FTIR tests. The tensile fracture surfaces of preparedcomposites are investigated by using SEM micrographs.It is concluded that, despite some enhancement obtained in the moduli; the technique ofnatural gas plasma surface modification of CaCO3 particles did not introduce significantimprovement in mechanical properties of composite as expected. This result maypartially be attributed to selected plasma parameters (i.e., flow rate, RF power, anddischarge duration).