The dialogue of type and model in architecture
Mimarlıkta tip model diyaloğu
- Tez No: 199166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tip, model, iletişim, dil, işaret, sembolv, Type, model, communication, language, sign, symboliv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tip kavramı mimarlık alanında her zaman önemli bir etkiye sahip olmuştur. Tasarımsürecindeki etkin varlığının yanı sıra, mimarlığın gözlemci ile iletişim kurduğuyolları da sağlamıştır. Mimarlık ve gözlemci arasındaki etkileşimi anlayabilmek adınatip kavramı önemli bir noktada bulunmaktadır.Bu çalışma, mimarlıkta tip ve model diyaloğunun anlaşılaması için bir girişimolacaktır. Çalışma boyunca, Anthony Vidler'in ?Third Typology? isimli makalesi,tipin mimarlık teorisindeki ve farklı tipolojilerdeki gelişmesini görmek içinkavramsal şemaya temel oluşturacaktır. Tip ve model arasındaki etkileşim,mimarlıkta anlamın bulunabileceği bir iletişim alanı olarak değerlendirilecektir. Tipve model arasındaki ilişkiyi anlamak için yapılan bu çalışmada dil teorisi temelreferans olarak kabul edilecektir.
Özet (Çeviri)
The idea of type has always been a crucial factor in the field of architecture. Not onlyit works as a dominator in the design process of architecture but also it supplies thecertain ways through which architecture communicates with the observer. In order tounderstand the interaction between architecture and the observer the idea of typeappears as a critical point.This study will be an attempt to understand the dialogue of type and model inarchitecture. Throughout the research Anthony Vidler?s article ?Third Typology? willbe used as the main outline to see the development of type within the theory ofarchitecture and various typologies. The interaction between type and model will bedealed as a field of communication where meaning in architecture is situated. In thisattempt the theory of language will be the main reference to understand the relationbetween type and model.