Impact modified nylon 66-organoclay nanocomposites
Darbe dayanımı arttırılmış naylon 66-organikkil nanokompozitleri
  1. Tez No: 199171
  2. Yazar: MİRAY MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Naylon 66, Nanokompozit, Organik kil, Darbe iyileştirici, Ekstrüzyon, Nylon 66, Nanocomposite, Organoclay, Impact modifier, Extrusion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
PA 66 nanokompozitleri ve PA 66 karışımları organik kil olarak Cloisite® 15A,Cloisite® 25A ve Cloisite® 30B, darbe iyileştirici olarak Lotader® 2210 (E-BA-MAH),Lotader® AX8840 (E-GMA) ve Lotader® AX8900 (E-MA-GMA) kullanılarakhazırlanmıştır. Komposizyon, bileşen çeşitleri ve nanokompozitlerin ekleme sırasınınmorfoloji, mekanik, akış ve ısıl özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Eriyik bileşimi aşaması vidalarının dönme yönü aynı, çift vidalı ekstruderde iki kezgerçekleştirilmiştir. Bu bütün bileşenler aynı anda eriyik halde karıştırıldığında All-Sekleme sırası olarak adlandırılmıştır. Organik kil yığınlarını ve mekanik özelliklerdekiazalmayı en aza indirmek için elastomer konsantrasyonu kütlece % 5 ve organik kilkonsantrasyonu kütlece % 2 olarak belirlenmiştir. All-S ekleme sırasında en iyimekanik özellikleri ve organik kil dağılımını gösteren bileşenler değişik eklemesıralarında işleme sokulmuştur.Nanokompozitlerin çekme, darbe, bükülme ve sertlik testi sonuçlarında iki kereekstruderde işlem görmüş matrikse oranla fazla bir artış gözlemlenmemiştir.Bileşenlerin ekleme sıraları nanokompozitlerin özelliklerini ve elastomerik faz veorganik kil dağılımını etkilemiştir. En iyi mekanik test sonuçları (PA 66-15A-2210)'unAll-S ekleme sırasında elde edilmiştir.Cloisite® 30B içeren nanokompozitlere nazaran Cloisite® 15A ve Cloisite® 25Aiçeren nanokompozitlerde organik kil dağılımı daha iyi olmuştur. Düşük eriyik akışendeksi değerlerinin organik kilin dağılımına yardımcı olmasına karşın,kristallenmedeki küçük değişiklikler nanokompozitlerin veya karışımların mekaniközelliklerindeki değişikliklere önemli ölçüde katkıda bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
PA 66 nanocomposites and PA 66 blends were prepared using Cloisite® 15A,Cloisite® 25A and Cloisite® 30B as organoclays and Lotader® 2210 (E-BA-MAH), Lotader® AX8840 (E-GMA) and Lotader® AX8900 (E-MA-GMA) asimpact modifiers. The effects of the composition, types of the components andthe addition order of the nanocomposites on the morphology, mechanical, flowand thermal properties were investigated.Melt compounding step was carried out twice in a co-rotating twin-screwextruder. This was called as All-S mixing sequence when all the componentswere melt mixed, simultaneously. The concentration of the elastomer wasdetermined as 5 wt% and the organoclay as 2 wt% to minimize agglomeration ofthe organoclay and decrease in the mechanical properties. The componentswhich exhibited the best mechanical results and organoclay delamination in All-Smixing sequences were compounded by using different addition orders.Substantial increases were not observed in the tensile, impact, flexural andhardness test results of the nanocomposites compared to the polymer matrix thatwas twice extruded. Addition order of the components affected the properties ofthe nanocomposites and dispersion of the elastomeric domains and theorganoclay. The best mechanical test results were obtained for All-S mixingsequence of (PA 66-15A-2210).The degree of organoclay dispersion is better in Cloisite® 15A and Cloisite® 25Acontaining nanocomposites than the ones which have Cloisite® 30B. Low meltflow index values aided dispersion of the organoclay whereas the slight changesin the crystallinity did not significantly contribute to the changes in the mechanicalproperties of the nanocomposites or the blends.