Architectural spaces of innovation the case: METU technopolis
Buluşçuluğun mimari mekanları örnek: ODTÜ teknopark
- Tez No: 199170
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SEVİN OSMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Sociology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sosyo-mekansal analiz, Teknoparklar, Ortak çalışmaörgüsü, Çevresel psikoloji, Davranış bilimi.iii, Socio-spatial analysis, Technoparks, Collaborative networks, Environmental psychology, Behavioural science.iii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren, akademik ortamlarda üretilenbilimsel çalışmanın ekonomik değeri artmış; ve `bilim parkı', `teknopark',`teknopol' ve `teknokent' kavramları ortaya çıkmıştır. Bu yerleşkeler, bilgininilgili alandaki çalışma kapsamında ticari kullanıma dönüşmesi ve daha genişkullanım alanlarına ulaşması açısından önemli bulunmaktadır. Dolayısıyla,özellikle üniversite bağlantılı teknopark yerleşkelerine olan gereksinim vebunların sosyal-ilişkisel ağları üzerine eğilimler gelişmektedir. Bu gereksinim,`bilginin mimarisi' açısından da yeni yaklaşımlar ortaya çıkarmakta; ve fizikseldizge bağlamında yansımalarını buluşçuluğun mimari mekanı ve mekansalperformans için mekanın sosyal kalitesi konularında yansımalar bulmuştur. Bumekansal bakış açısı, çalışmanın metodolojisini mekansal veri çözümlemesinive sosyal bilimler zemini üzerinde kurar.Bu çalışma, teknopark yerleşkesini ve mekansal örgütlenmesinin sosyalörüntüsü ile ilişkilerini, sosyal, mekansal ve sanal ortamlarda inceleme önerisinigeliştirmektedir. Ayrıca çalışmanın bir diğer önerisi de, bu ilişkilerin mekansalbağlamda herhangi bir tipolojik sonuca varıp varmadığını sınamaktadır.Çalışmanın örneklemi ODTÜ Teknopark Yerleşkesinin mekansal ve sosyalilişkileri çerçevesinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the second half of twentieth century, the economic value of scientificwork produced in academic settings has been increased, the terms of `SciencePark?, `Technopark?, `Technopole? and `Technoburb? are appeared. And thesesettlements attempt to stimulate and promote further use of the knowledge on acertain part of studies that can be put in commercial use. Consequently, theneed for concerning the relations in between these technopark settings -withinthe university settings- and the social network they constitute occurred. Thisneed brought new aspects in `architecture of knowledge? into consideration andfound its reflection in the physical setting such as; the architectural spaces forinnovation, and the social quality of spaces for the spatial performance issues.This spatial point of view is the issue that the study considers through themethodology of spatial data analysis based over social sciences.The study consigns the initial proposition of the analysis on the relationshipbetween the spatial organization of the Technopark and its communal networksiiin spatial, communal and virtual mediums. The second proposition is therelationships whether in the consequence this relationship form spatialtypologies or not. The focus of the study is a socio-spatial analysis of theinterior public spaces of communal interaction within the technology producingfactories, named as ?Technoparks?. The study is basically circumscribed withinthe borders of the case; METU Technopolis?s public or common spaces.