Analysis and control of impact modifiers for plastics for plastics toughening
Plastiklerde kullanılan tokluk katkı malzemelerinin analiz ve kontrolu
  1. Tez No: 29397
  2. Yazar: GİSSOU TAEF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KISAKÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Vidalı Ekstruder, Darbe Dayanımını Arttıran Katkı Maddeleri, Karıştırma İşlemi, Bağlayıcı, Naylonlara Tokluk Kazandırılması
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZ PLASTİKLERDE KULLANILAN TOKLUK KATKI MALZEMELERİNÎN ANALIZ VE KONTROLÜ TAEF, Gissou Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KISAKÜREK Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü YILMAZER Ağustos, 1993, 105 Sayfa. Naylonlar sağlamlık ve sertliklerinden dolayı yaygın olarak fiber ve mühendislik plastikleri şeklinde kullanılırlar. Fiber dışındaki kullanım alanlarının başında otomotiv ve ev aletleri endüstrisi gelir. Bunun için naylonlar öncelikle enjeksiyon ve ekstrüzyon yöntemleriyle işlenir. Naylonların düşük sıcaklıklarda, kuru ortamlarda ve hızlı çarpmalarda, darbeye karşı dayanımları az olduğundan çeşitli katkılarla darbe dayanımları arttırılır. Bu karışımlarda katkı olarak elastomerler veya amorf kısmı oda sıcaklığında lastiğimsi yapıda olan yarı kristal plastikler kullanılır. Nylon ile darbe dayanımını arttıran katkı maddesi arasındaki bağ genellikle kompatibilizan kullanılarak sağlanır. Bu çalışmada, naylon 6 ve 6,6, daha önceden kompatibilizan maleik anhidritle aşılanmış, etilen-propilen lastiği (EPM) ile karıştırıldı. Karıştırma işlemi çeşitli miktarlarda (EPM) lastiği kullanılarak çift vidalı ekstruderde yapıldı. Elde edilen plastik tanecikleri daha sonra enjeksiyonla kalıplandı, mekanik ve fiziksel özellikleri bulundu. Lastik derişiminin, karişimin çekme ve bükülme özelliklerine, çentikli darbe dayanımına ve diğer fiziksel özelliklerine olan etkisi kuru ve yaş şartlarda incelendi. Lastik oranı arttıkça naylonların çentikli darbe dayanımı ve gerilmedeki kopma uzamalarının arttığı, fakat yoğunluk, vikat yumuşama sıcaklığı, sertlik, gerilme dayanımı, bükülme modülü ve bükülme dayanımlarının azaldığı görüldü. Yüzde 10-15 EPM lastiği eklendiğinde çentikli darbedayanımının yaklaşık olarak üç kat arttığı bulundu. Modifikasyona uğramış naylon 6,6 'nın mekanik özelliklerinin, gene modifiye edilmiş naylon 6 'ya göre, çentikli darbe dayanımı hariç, her bakımdan üstün olduğu gözlendi. Suyun etkisinin plastifiyan gibi olduğu görüldü. Suyun varlığı germe ve akma dayanımını, bükülme modülünü, ve sertliği azaltmakta, fakat kopmadaki uzamayı arttırmaktadır. Maleik anhidrit aşısının, bağlama etkisinden dolayı, mutlaka yapılması gerektiği gözlendi. Bu bağlayıcı madde olmazsa germe ve akma dayanımının ve kopmadaki uzamanın çok düşük olduğu bulundu; çünkü maleik anhidrit bağlayıcı maddesi olmadığında naylon ile lastik arasında birinci bağlar oluşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND CONTROL OF IMPACT MODIFIERS FOR PLASTICS TOUGHENING TAEF, Gissou M.S. in Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin KISAKÜREK Co-Supervisor: Prof. Dr. Ülkü YILMAZER August 1993, 105 pages Nylons are mainly used as fibers and engineering plastics due to their strength and rigidity. They are injection molded or extruded for their nonfiber uses and primarily consumed in automative and appliance industries. They are not impact resistant at low temperatures, in dry conditions and high impact velocities thus need to be modified for impact resistance by blending with amorphous elastomers or semi-crystalline materials, in which the amorphous phase is in the rubbery state at room temperature. Adhesion between the nylon and the impact modifier is usually provided by means of compatibili ers. In this study, nylon 6 and 6,6 are compounded with ethylene- propylene rubber (EPM), previously grafted with the compatibilizer maleic anhydride. Compounding is done at various levels of EPM using a corotating twin screw extruder. The pellets obtained by compounding are injection molded and characterised for their mechanical and physical properties. The effects of rubber concentration on tensile and flexural properties, notched impact strength, and other physical properties of the blend are studied both in dry and wet conditions. From the observation of experimental data, it is found that as the elastomer content increases, the notched impact strength and elongation at break in tensile testing increase ; however, the density, vicat softening temperature, hardness, tensile strength, flexural modulus and flex ural strength decrease. Illaddition of 10-15 wt% EPM elastomer. The impact modified nylon 6,6 has higher mechanical properties than modified nylon 6 except the notched impact strength. Impact modified nylon 6 and nylon 6,6 absorb water which acts as a plasticiser. The presence of water decreases the ultimate and yield strengths, the flexural modulus, hardness, but it increases the elongation at break. The effect of the coupling agent (maleic anhydride graft) is found to be essential. If the coupling agent does not exist, the tensile and yield strengths and the elongation at break decrease substantially. Without coupling agent, primary bonds are not formed between the dispersed rubbery phase and the nylon matrix. Key Words : Twin Screw Extruder, Impact Modifier, Nylons, Compounding Coupling Agent, Nylon Toughening. Science Code : 603.03.05 w