Investigation of relationship between aggregate shape parameters and concrete strength using imaging techniques
Agrega şekil parametreleri ile beton dayanımı arasındaki ilişkinin görüntü yöntemleri yardımıyla incelenmesi
  1. Tez No: 199178
  2. Yazar: MURAT ÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT GÜLER, DOÇ. DR. İSMAİL ÖZGÜR YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Görüntü, Beton, Dayanım, Agrega, Şekil Parametreleri.v, Digital Image, Concrete, Strength, Aggregate, Shape Parameters.iv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada agrega şekil parametreleri ve beton basınç dayanımı arasındakiilişkiler dijital görüntü işleme ve analizi metotları kullanılarak incelenmiştir. Buçalışma iki seviyede üç karışım dizayn parametresi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Bu parametreler sırasıyla gradasyon tipi, agrega tipi ve maksimum agrega çapıdır.Toplam 40 adet kubik beton numunesi su-çimento oranı sabit tutularakhazırlanmıştır. Her bir numune kesit yüzeylerinin dijital görüntülerinin elde edilmesiamacıyla basınç dayanımı testinden sonra 4 eşit parçaya kesilmiştir. Bu dijitalgörüntülerden, basınç dayanımı ile olan ilişkilerinin incelenmesi amacıyla bir çokagrega şekil parametresi hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, agrega tipi vebasınç dayanımı arasında güçlü bir korelasyon görülmesine karşın, agrega şekilparametreleri ve basınç dayanımı arasında zayıf korelasyonlar bulunmuştur. Buçalışma agrega şekil parametreleri ve beton dayanımı arasındaki ilişkilerinagregaların numune kesit yüzeyi içerisindeki dağılımlarının yaratacağı etkilerin degöz önüne alınarak tekrar incelenmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, relationships between aggregate shape parameters and compressivestrength of concrete were investigated using digital image processing and analysismethods. The study was conducted based on three mix design parameters, gradationtype, aggregate type and maximum aggregate size, at two levels. A total of 40 cubicconcrete specimens were prepared at a constant water-cement ratio. After thecompressive strength tests were performed, each specimen was cut into 4 equalpieces in order to obtain the digital images of cross sections using a digital flatbedscanner. A number of aggregate shape parameters were then determined from thedigital image of the cross sections to investigate their relationships with thecompressive strength. The results indicted that even though the aggregate type wasfound to give strong correlation with the compressive strength, weak correlations,however, exist between the compressive strength and the aggregate shapeparameters. The study suggested that the analyses of relationships should be furtherinvestigated by including the effects of aggregate distribution within the specimencross sections.