Assessment of roll-formed products including the cold forming effects
Haddeli şekillendirilmiş ürünlerin soğuk şekillendirme etkilerini içererek değerlendirilmesi
  1. Tez No: 199177
  2. Yazar: ALPER GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KILIÇ, PROF. DR. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Haddeli Şekillendirme, Sonlu Eleman Yöntemi, DüzlemselGenleme, Pekleşme.vii, Roll-Forming, Finite Element Method, Plane Strain, Strain Hardening.v
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Haddeli şekillendirme sabit kesite sahip uzun parçaların üretimi için kullanılanverimli bir sac şekillendirme yöntemidir. Yöntemin kuramsal, deneysel ve sayısalincelemeleri sacın işlem sırasında aldığı karmaşık üç boyutlu şekil yüzündensınırlıdır.Bu çalışmada haddeli şekillendirme işleminin simülasyonunda kullanılabileceksonlu eleman yöntemi modelleri sayısal ve deneysel olarak incelenmiştir. Ayrıcaiki boyutlu düzlemsel genleme modellerinin işlemin simülasyonunauygulanabilirliği araştırılmıştır. Sacın şekillenmesini incelemek için sacın vetamburların önemli geometrik parametreleri ortaya çıkarılmıştır. Bu parametrelerinsacın farklı biçimde şekillenen kısımlarındaki deformasyona ve pekleşmeye olanetkileri incelenmiştir. Deformasyon mekanizmaları ortaya çıkarıldıktan sonrakuramsal bilgilerin arkasındaki kabuller eleştirilmiştir.viBahsedilen çalışmalar, haddeli şekillendirilmiş bir ürünün servis yükleri altındaincelendiği uygulamalı bir örnek ile doğrulanmıştır. Ürünün üretimi ve servisyüklerinin uygulanması simüle edilmiş ve sonuçlar deneylerle karşılaştırılmıştır.Ayrıca soğuk şekillendirmenin servis yükleri altındaki ürünün davranışına olanetkileri incelenmiştir.Sonuç olarak, iki boyutlu düzlemsel genleme simülasyonlarının bazı koşullaraltında malzemede haddeli şekillendirme esnasında oluşan pekleşmeyi tahminetmek için kullanılabileceği ve bu pekleşmenin yükleme altındaki malzemenintepkisini önemli ölçüde etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Roll-forming is an efficient sheet forming process that is used in manufacturinglong parts with constant cross-section. The theoretical, experimental and numericalanalyses of the process are limited since the sheet takes a complex 3D shape duringthe process.In this study proper finite element method models to simulate the roll-formingprocess are examined both numerically and experimentally. In addition, theapplicability of 2D plane strain models to the simulation of the process isinvestigated. To reveal the deformation of the sheet, important geometricalparameters of the sheet and the rollers are introduced. The effect of theseparameters on the strain hardening and deformation of the sheet is analyzed atdistinct parts of the sheet that undergoes different types of deformations. Havingrevealed the deformation mechanisms, the assumptions behind the theoreticalknowledge is criticized.ivThe mentioned studies are verified with a case study in which a roll-formedproduct is analyzed under service loads. The manufacturing of the product andservice load application are simulated and the results are compared with theexperiments. In addition, effects of cold forming on the behaviour of the productunder service loads are examined.It is concluded that under some conditions, 2D plane strain simulations can be usedto predict the strain hardening in the material that occurs during roll-forming andthis hardening has a considerable effect on the response of the material underloading.