On the synthesis of a class of geared linkage mechanisms
Bir sınıf dişli mekanizma tasarımı
- Tez No: 199179
- Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dişli Mekanizmalar, Dişli Beş Çubuk Mekanizmaları, DeğişkenDeplasmanlı Mekanizmalar, Geared Linkages, Geared Five Link Mechanisms, Adjustable StokeMechanisms
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada, iki tip dişli mekanizma detaylı olarak ele alınmıştır. Bunlardanbirincisi; giriş çıkış milleri aynı doğrultuda olan dişli beş çubuk mekanizmasıdır.kincisi ise, iki serbestlik derecesine sahip, dokuz uzuvlu ?dişli ayarlanabilirdeplasmanlı mekanizmadır?. Dişli ayarlanabilir deplasmanlı mekanizma yapısındadişli beş çubuk mekanizmasını kullanmaktadır. Dişli ayarlanabilir deplasmanlımekanizma pratikte kullanılmıştır. Literatürde bu iki mekanizmanın da analizi vetasarımıyla ilgili çalışmalar bulunmamaktadır. Bu mekanizmaların kuvvet iletimaçıları belirlenmiş ve analiz yöntemleri geliştirilmiştir. Ayrıca bu mekanizmalar içintasarım metodları önerilmiş ve tasarım abakları hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, two types of geared linkages are studied in detail. One of themechanisms is the geared five link mechanism for which the input and output shaftsare collinear. The other is a two degree-of-freedom nine-link mechanism which iscalled the“geared adjustable stroke mechanism”. The geared adjustable strokemechanism uses the geared five link mechanism in its structure. The gearedadjustable stroke mechanism has been used in practice, but neither of thesemechanisms have been studied in the literature. Analysis procedures are developedand expressions for the transmission angles of the mechanisms are derived. Asynthesis procedure is proposed and charts are prepared for the design of suchmechanisms.