A new approach to generating non-permutation schedules for flowshops with missing operations
Eksik operasyonlar içeren akış tipi çizelgeleme problemlerinde permütasyon tipi olmayan iş sıralarının oluşturulmasında yeni bir yaklaşım
  1. Tez No: 199181
  2. Yazar: METİN TABALU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Permütasyon tipi olmayan çizelgelemeler, eksik operasyonlu akıştipi çizelgeleme problemleri, Non-permutation schedules, flowshops with missing operations
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada eksik operasyonlar içeren akış tipi çizelgeleme problemleriincelenmiştir. Temel performans kriteri toplam çevrim zamanı olup, ikincilperformans kriteri toplam akış zamanıdır. Permütasyon tipi iş sıraları yerinepermütasyon tipi olmayan iş sıraları oluşturulmaya çalışılmış, ve bu esnada eksikoperasyonlar içeren aşamalarda işlerin grup halinde öne geçişlerine izin verilmiştir.Aşamalar arası permütasyon tipi olmayan yeni iş sıraları oluşturan sezgisel bir dealgoritma geliştirilmiştir. Yeni geliştirilen sezgisel algoritma literatürdekipermütasyon tipi ve permütasyon tipi olmayan iş sıraları oluşturan belli başlı sezgiselalgoritmalar ile karşılaştırılmıştır. Toplam makine sayısı, toplam iş sayısı ve eksikoperasyonların toplam operasyon sayısına oranı gibi parametrelere değişik değerlerverilerek çeşitli sayısal değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuçlar, yeni yönteminoluşturulan permütasyon tipi olmayan çizelgelemeler ile toplam çevrim zamanınıkısıtlı ölçüde, toplam akış zamanınını da önemli ölçüde azalttığını ve buiyileştirmenin eksik operasyonların yüzdesine paralel olarak arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, non-permutation flowshops with missing operations are considered.The primary performance criterion is the total cycle time (i.e. makespan) andsecondary criterion is the total flowtime. In order to obtain the schedule with theminimum makespan and minimum total flowtime, non-permutation schedules arebeing generated instead of permutation ones by permitting multiple jobs bypassingstages where missing operations occur. A heuristic algorithm has been developed inorder to generate non-permutation sequences through those stages. The heuristicalgorithm has been compared with the existing heuristic methods in the literature, theones generating permutation vs. the ones generating non-permutation schedules.Computational analysis is conducted to investigate the effects of certain parametervalues such as the number of machines, the number of jobs and the percentage ofmissing operations. The results demonstrate slight improvement in the makespan aswell as the significant improvement in total flowtime of schedules generated by thenew heuristic procedure compared to leading non-permutation and permutationschedule generating heuristics, where the percentage of improvement gets higherwith larger percentages of missing operations.