Development of a physical theory model for the simulation of hysteretic behavior of steel braces
Çelik çapraz elamanların döngüsel yükler altındaki davranışlarını simule eden teorik bir model
- Tez No: 199182
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT DİCLELİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: deprem, elastik olmayan burkulma, döngüsel yük, çelik çapraz eleman, earthquake, inelastic buckling, cyclic load, steel brace
 - Yıl: 2007
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 167
Özet
Çelik çapraz elemenlar, deprem esnasında enerji emen ve yapıya rijitlik ve dayanımsağlayan etkili elemanlardır. Ancak bu tür çapraz elemanlar basınç altındaburkulmaya ve çekmede akmaya maruz kaldıklarından dolayı döngüsel yükleraltında oldukça kompleks bir davranış gösterirler.Bu calışma, çelik çapraz elemanların elastik olmayan döngüsel davranışlarını simuleedebilecek basit ama etkili bir analitik model sunmaktadır. Bu model analitikformüllerle beraber deneysel verilerden elde edilen yarı empirik formülleribirleştirerek gerçek davranışı yansıtır. Çapraz eleman iki ucu serbest olarak kabuledilir ve orta noktasında bir plastic mafsala sahiptir. Model için gerekli olanparametreler elemanın malzeme özelliklerinden (akma dayanımı, elastisite modülüvs.) ve geometrik özelliklerinden (kesit alanı, atalet momenti vs.) elde edilir. Bumodel kullanılarak elde edilen sonuçlar deneysel sonuçlarla ve mevcut analitikmodellerin sonuçlarıyla karşılaştırılarak doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Bracing members are considered to be effective earthquake-resistant elements asthey improve the lateral strength and stiffness of the structural system and contributeto seismic energy dissipation by deforming inelastically during severe earthquakemotions. However, the cyclic behavior of such bracing members is quite complexbecause it is influenced by both buckling and yielding.This thesis presents simple but an efficient analytical model that can be used tosimulate the inelastic cyclic behavior of steel braces. This model achieves realismand efficiency by combining analytical formulations with some semi-empiricalformulas developed on the basis of a study of experimental data. A brace is idealizedas a pin-pin ended member with a plastic hinge located at mid-length of a braceInput parameters of the model are based on only material properties such as steelyield strength and modulus of elasticity as well as geometric properties includingcross-sectional area, moment of inertia, etc. The obtained results are verified by theexperimental and available analytical results.