R-D project performance evaluation with multiple and interdependent criteria
AR-GE projelerinin performansının değerlendirilmesi için bağımlı kriterler ile çok kriterli karar verme yaklaşımı
- Tez No: 199180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA KARASAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Projelerde Performans Değerlendirme, Çok Kriterli KararVerme, Grup Karar Verme, Analitik Ağ Süreci, Veri Zarflama Analizivii, Project Performance Evaluation, Multiple Criteria Decision Making, Group Decision Making, Analytic Network Process, Data Envelopment Analysisv
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışmada, Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü, TÜB TAK-SAGE'de sözleşmeli olarak yürütülen Ar-Ge projelerinin performanslarınındeğerlendirmesi için Analitik Ağ Süreci (AAS) ve Veri Zarflama Analizi (VZA)tabanlı bir yaklaşım geliştirilmiştir.Performans değerlendirmede kullanılmak üzere belirlenen kriter/alt-kriterlerbirbirlerine bağımlı olup, bu bağımlılıklar hiyerarşik ve ağ şeması yapılarınınözelliklerini taşıyan hibrid bir AAS modeli geliştirilerek ele alınmıştır. AASmodelinde, kriter/alt-kriterlerin önem ve etkilerini belirlemekte kullanılan ikilikarşılaştırma matrisleri, Enstitü içerisinde bir anket yapılarak, grup karar vermeyaklaşımı ile, aralıklı yargılar şeklinde oluşturulmuştur. Bu aralıklı yargılardan alt-kriter ağırlıkları için birer aralık elde edilmiş, ve bu aralıklar projeleri sıralamak içinkullanılacak olan süper verimli (?super efficient?) VZA modeline kısıt olarakeklenmiştir. Oluşturulan VZA modeli, eksik verileri de ele alabilecek şekildegeliştirilmiştir.viEnstitüde yürütülmekte olan sözleşmeli projelerin performansları bu model iledeğerlendirilerek, model gerçek bir uygulamada kullanılmıştır. Karşılaştırmaamacıyla, bu uygulama farklı iki yaklaşım ile de çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, an Analytic Network Process (ANP) and Data Envelopment Analysis(DEA) based approach was developed in order to measure the performance ofcustomer-based Research and Development projects being executed in TÜB TAK-SAGE, Defense Research and Development Institute, under the Scientific andTechnological Research Council of Turkey.In order to evaluate project performance, many criteria, containing various sub-criteria were determined. In order to handle the interdependencies among the criteriaand the sub-criteria, ANP was used. The ANP model generated in this study is ahybrid model consisting of both a hierarchy and a network. The pairwise comparisonmatrices that were built up for defining the importance and influences of thecriteria/sub-criteria in the ANP model were formed as interval judgments from agroup decision making process, based on data obtained from a questionnaireconducted among the experts in the Institute. From the interval pairwise comparisonmatrices, weight intervals for the sub-criteria were determined and these boundswere used as assurance region constraints in a super-efficiency DEA model, throughivwhich the project ranking was obtained. Taking into consideration that there mayoccur some missing values in some projects for some of the sub-criteria, the super-efficiency DEA model was extended to handle missing data.The model was applied to a real case study on performance evaluation of the ongoingcustomer-based projects in the Institute. For comparison purposes, the case study wasalso solved by two other approaches.