A case study: Improvement of component placement sequence of a turret style SMT machine
Vaka çalışması: Taret tipi yüzey monte makinesinde bileşen yerleştirme sıralamasının iyileştirilmesi
- Tez No: 199203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER, YRD. DOÇ. DR. PELİN BAYINDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gezici Satıcı Problemi, sezgisel yöntemler, optimizasyon, Baskıdevre kart montajı, TSP, heuristics, optimization, PCB assembly
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma, taret tipi yüzey monte makinesi tarafından üretilen bir gurup baskıdevrekartının parça yerleştirme sıralamasının iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Modellenenproblemde, gerçek kartlara ait en iyi sonucun, makinenin ardışık ve birbirine bağımlıhareketleri ile baskıdevre kartın tasarım verilerinden kaynaklanan karmaşıklık sonucu,kabul edilen sürelerde elde edilememesi sonrasında iki sezgisel yöntem geliştirilmiştir.Bu sezgisel yöntemler, problemin gezgin satıcı problemine dönüştürülmesi ileoluşturulmuştur. Sezgisel yöntemlerin ve bunların kıyaslanması ve oluşturulan altsınırların performansını değerlendirebilmek için iki küme rassal baskıdevre kartına aiten iyi sonuçlar bulunmuştur. Ayrıca, gerçek kartlar için bulunan sezgisel sonuçlar vebelirlenen alt sınırlar, bu kartların halihazırdaki üretim hızı ile karşılaştırılmış vesezgisel yöntemlerin makine verimini geliştirme düzeyi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to improve component placement sequencing of a number of PCBsproduced on a turret style SMT machine. After modeling the problem and havingfound that an optimal solution to the real PCB problem is hard to be achieved becauseof the concurrent behavior of the machine and the PCB design parameters, twoheuristics are developed by oversimplifying the problem down to TSP. Performance ofthe heuristics and the lower bounds is evaluated by comparing the results with theoptimal solution for two sets of randomly generated PCBs. The heuristic solutions arealso compared with the lower bounds and the current implementation for the realPCBs. It is found out that the heuristics improve the current efficiency figures of thecompany.