Antineutrino charm production and pentaquark search in the CHORUS experiment
CHORUS deneyinde antinötrino etkileşimlerinde charm üretimi ve pentaquark aranması
  1. Tez No: 199202
  2. Yazar: UMUT KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MURAT GÜLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antinütrino, Charm Uretimi, Pentaquark, Emulsiyonoii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
üOZ˙ ˙ü ˙ ˙ş ˙CHORUS DENEYINDE ANTINOTRINO ETKILESMLERINDE CHARMü ˙˙URETIMI VE PENTAQUARK ARANMASIüKOSE, UMUTOrta Doğu Teknik UniversitesigFizik Bülü müou uTez Yüneticisi: Assoc. Prof. Dr. Ali Murat Gü lero u1994-1997 yılları arasında, CHORUS emulsiyon hedefi, CERN SPS`te uretilen 27 GeVüortalama enerjili nütrino hü zmesi ile bombardıman edilmiş ve yaklaşık olarak 10 6o u s snütrino etkileşimi kaydedilmiştir. Nütrino hü zmesinde bulunan %6 oranındaki ν µ kul-o s s o u ¯lanılarak, etkileşimindeki charm uretimi ve anticharm işeren pentaquark calışılmıştır.s ü c şs sCHORUS mü yon spektrometrede pozitif mü yon işeren 46 ν µ charm bozunumu, 5.2±0.4u u c ¯fon yoğunluğu (background) ile güzlenmiştir. Nütrino hü zmesindeki ortalama 18 GeVg g o s o uantinütrino enerjisinde, charm uretim oranıo üσ(¯N → µ+ cX)ν ¯ +0.96= %(4.55−0.81 (istat) ± 0.64(sist)).+ X)σ(¯N → µνi¯D 0 ve yü klü charm (D − , Ds ) uretim oranı dauu −ü¯σ(¯µ N → µ+ D 0 X)ν +0.71= %(2.86−0.59 (istat) ± 0.14(sist)),+ X)σ(¯µ N → µνσ(¯µ N → µ+ (D − , Ds )X)ν −+0.62= %(1.69−0.52 (istat) ± 0.24(sist))σ(¯µ N → µ+ X)νolarak olşulmüştü r. Yü ksü z ve yü klü charm uretim oranıü c ü us u uu uu ü+0.751.69−0.63 (istat) ± 0.21(sist)olarak bulunmuştur.sAntinütrino datası kullanılarak anticharm işeren pentaquark (Θ 0 ) aranmış ve hişo c s ccbir aday güzlenememiştir. Bu koşullar altında, Θ 0 `nin farklı olası yaşam omü rlerinde,o s s s üucuretim limiti hesaplanmıştır. Θ 0 `nin 0.5cτD0 yasam omrü nde uretim oranı %90 C.L.'deü s üu ücσΘ0 /σν < 0.039 olarak olşulmüştü r.ü c ü us u¯cü
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANTINEUTRINO CHARM PRODUCTION AND PENTAQUARK SEARCHIN THE CHORUS EXPERIMENTüKOSE, UMUTMiddle East Technical UniversityDepartment of PhysicsSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Murat Gü leruDuring the years between 1994 and 1997, the emulsion target of the CHORUS experi-ment was exposed to the wide band neutrino beam of the CERN SPS of 27 GeV averageenergy collecting about 106 neutrino interactions. A measurement of ν µ induced charm¯production and search for anticharmed pentaquark (Θ 0 ) have been performed by usingcthe presence of a 6% νµ component in the beam. By requiring a positive muon charge¯as determined by the CHORUS muon spectrometer, 46 ν µ -induced charm events were¯observed with an estimated background of 5.2 ± 0.4 events. At an average antineutrinoenergy of 18 GeV in the neutrino beam, the charm production rate induced by ν µ is¯measured to beσ(¯N → µ+ cX)ν ¯ +0.96= 4.55−0.81 (stat) ± 0.64(syst)%.+ X)σ(¯N → µνi¯D 0 and charged charm (D − , Ds ) production rates are measured to be−¯σ(¯µ N → µ+ D 0 X)ν +0.71= (2.86−0.59 (stat) ± 0.14(syst))%,+ X)σ(¯µ N → µνσ(¯µ N → µ+ (D − , Ds )X)ν −+0.62= (1.69−0.52 (stat) ± 0.24(syst))%.σ(¯µ N → µ+ X)νThe ratio between neutral and charged charm production rates is found to be+0.751.69−0.63 (stat) ± 0.21(syst).By using the νµ data sample, anticharmed pentaquark (Θ 0 ) have been searched¯ cand no evidence is found. Based on the null observation, the limit on the Θ 0 produc-ction is found as a function of different possible Θ 0 lifetimes. The tightest bound iscσΘ0 /σν