Graft copolymerization of p-acryloyloxybenzoic acid onto polypropylene
P-akriloiloksibenzoik asitin polipropilen üzerine aşı kopolimerleşmesi
- Tez No: 199204
- Danışmanlar: PROF.DR. TEOMAN TİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Poliropilen, akrilloiloksibenzoik asit, poliakriloiksibenzoikasit, sıvı kristalik polimerler, aşı kopolimerleşmesivii, Polypropylene, acryloyloxybenzoic acid, poly(acryloyloxybenzoicacid), liquid crystalline polymers, graft copolymerizationv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Akriloiloksibenzoik asit (ABA) monomeri bazik ortamda akrilol klorürünp-hidroksibenzoik asit ile kondensasyon tepkimesiyle sentezlendi. ABA'nınpolimerizasyonunun ve PP üzerine aşı kopolimerizasyonunun, yükseksıcaklıkta, eriyik halde yapılan karıştırma işleminde, eş zamanlıgerçekleşmesi beklendi. Monomer sıvı kristalik özellik göstermektedir.ABA monomerinin PP içerisinde, aşı kopolimerizasyonu ile bağlanmasıöncesi dağılımını artırmak için kütlece % 50-50 Alçak yoğunluklu PE veABA anakarışımı kullanıldı. Bu ana karışımdan % 5, 10, 15'lik ABA + PPkarışımları Brabender Plasti-Corder içerisinde hazırlandı. Ayrıca % 5, 10,15'lik olarak hazırlanan bu karışımlar aynı sıcaklıkta eriyik halde tekrarişleme tabi tutuldular.viKarakterizasyon testlerinde kullanılan filmler 200ºC ve 15000 psi basınçtabasılarak hazırlandı.Aşı kopolimerleri DSC, FTIR, MFI, SEM ve mekaniktestler ile karakterize edildi.DSC thermogramlarında PP'nin kristalizasyonu yaklaşık 160ºC'degörülmektedir. Ayrıca 280 ºC'de PABA'ya ait endotermik pik gözeçarpmaktadır.ABA'nın düşük konsantrasyonlarda PP üzerine aşı kopolimerizasyonu ilebağlanması sonucunda, kopma dayanım özelliklerinde artışa sebep olurken% uzama miktarlarında düşüş gözlenmiştir. Aşı kopolimerizayonu ısı etkisiile radikalik polimerizasyon mekanizması ile gerçekleşmektedir.MFI değerleri, kütlece % 10 ABA'da 8.7 'den 16.35 g/10 dak'ya yükseldive daha sonra % 15 için 10.57 g/10dak'ya düştü. Karışımda % 10 oranındaPABA bulunması durumunda PABA'nın varlığının yönlenme ile akışkolaylığı sağladığı, fakat % 15'lere çıkıldığında artışın MFI değerlerindehafif düşüşe neden olduğu gözlemlenmiştir.Test numuneleri, Elektron mikroskobu ile analiz edildi. % 5, 10 ve 15'likkarışımların hiçbirinde faz ayrımına rastlanmadı. Bu da monomerimizin aşıkopolimerizayonu ile PP ile bağlanmasının homojen bir şekilde gerçekleştiğinidoğrulamaktadır. Ayrıca test numunelerinde, mekanik testler sırasında görülenkırılgan yapı, % 5, 10 ve 15'lik karışımlar için SEM analizlerinde degörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Acryloyloxybenzoic acid (ABA) was prepared by the condensation reaction ofacryloyl chloride with p-hydroxybenzoic acid in alkaline medium. Thepolymerization and grafting of ABA onto Polypropylene were anticipated tooccur simultaneously in melt mixing at high temperature. The monomer showedliquid crystalline property. For a better dispersion of ABA in PP before graftcopolymerization, a masterbatch of 50-50 (by weight) low density polyethylene+ ABA was prepared, which was then used for 5, 10, 15 % ABA + PP mixturesin the Brabender Plasti Corder. Furthermore, these compositions werereprocessed at the same temperature in the molten state.Compression molding was used to prepare films for characterizationexperiments at 200 ºC under 15000 psi for approximately 3-5 minutes. The graftivcopolymers were characterized by several techniques; DSC, FTIR, MFI, SEMand mechanical testing.In DSC thermograms the crystallization of PP was seen at approximately 160ºC.An endothermic peak was also assigned to grafted PABA at 280ºC .The incorporation of ABA onto the PP backbone as a graft copolymer (PABA-g-PP) at low percentages results in a possible rearrangement, where tensilestrength values increased, while strain decreased. The grafting goes throughthermal radicalic mechanism.MFI values were found to increase from 8.7 to 16.35 g/10 min at 10 wt % ABA,then decreased to 10.57 g/10 min at 15 wt % ABA. It is most likely that thepresence of PABA produced easy orientational flow up to 10 % of ABA, but at15 % ABA addition caused a slight decrease in MFI.The tensile test specimens were analyzed by Scanning Electron Microscope.None of the three samples exhibited phase separation. This observation confirmsthat the graft copolymerization occurrs in a homogenous manner onto PP. Thebrittle nature of material is observed at all three compositions.