A method for robust design of products or processes with categorical response
Kategorik çıktısı olan ürün veya süreçlerin robust tasarımı için bir metot
  1. Tez No: 199215
  2. Yazar: SERKAN ERDURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSER KÖKSAL, DR. ÖZLEM İLK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robust Tasarım, Kategorik çıktı, Taguchi Parametre TasarımYaklaşımı, Cevap Yüzeyi Metodu, Genelleştirmiş Lineer Modelleriv, Robust Design, Categorical Response, Taguchi Parameter DesignApproach, Response Surface Method, Generalized Linear Modelsiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Endüstriyel süreçlerde hedeflenene ulaşırken değişkenliği azaltmak oldukçaönemlidir. Üreticiler için, istenilen hedefleri mükemmel derecede gerçekleştirecekoptimum ürün ve süreç parametreleri belirlemek çok kritiktir. Bir çok durumda,kalite verileri nicel (sürekli) olarak ölçülür. Ancak bazı durumlarda kalite verilerinitel (kategorik) olabilir. Süreç çıktı değişkenlerinin sürekli skalada olduğudurumlarda endüstriyel deneylerdeki robust ürün/süreç tasarımı için birçok etkiliiiimetotlar mevcuttur. Fakat literatürde kategorik çıktı değişkenleri ile robust tasarımiçin çeşitli kısıtlamalar vardır.Bu çalışma, çıktı değişkeni kategorik olan ürün ya da süreçlerin robustparametre tasarımı için basit ve etkili bir metot sunmaktadır. Bu metot, lokasyon vevaryasyon etkilerini tanımlayarak, robust parametre ayarlarının etkili bir yollabulunmasını sağlamaktadır. Metodun uygulanması iki farklı vaka analizindegösterilmiştir: Köpük kalıplama deney tasarımı ve demir döküm süreci tasarımı.
Özet (Çeviri)
In industrial processes decreasing variation is very important while achievingthe targets. For manufacturers, finding out optimal settings of product and processparameters that are capable of producing desired results under great conditions iscrucial. In most cases, the quality response is measured on a continuous scale.However, in some cases, the desired quality response may be qualitative(categorical). There are many effective methods to design robust products/processthrough industrial experimentation when the response variable is continuous. Butmethods proposed so far in the literature for robust design with categorical responsevariables have various limitations.iiiThis study offers a simple and effective method for the analysis of categoricalresponse data for robust product or process design. This method handles bothlocation and dispersion effects to explore robust settings in an effective way. Themethod is illustrated on two cases: A foam molding process design and an iron-casting process design.