Enhancing petroleum recovery from heavy oil fields by microwave heating
Ağır petrollü sahaların petrol kurtarımının mikro dalga ısıtımı yoluyla arttırımı
- Tez No: 199216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT AKIN, PROF. DR. BİROL DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır Petrol, EOR, Mikrodalga Isıtması, Analitik Modelleme, Islatım, En iyi üretim, Heavy Oil, EOR, Microwave Heating, Analytical Modeling, Wettability, BestProduction
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Dünyada ve Türkiye de ince üretim tabakasına (10 metreden az) sahip birçok ağırpetrol rezervuarı bulunmaktadır. Bu tip rezervuarlarda, konvansiyonel buharenjeksiyonu teknikleri çevreye ısı kaybının yüksek olmasından dolayı ekonomikdeğildir. Isı kayıpları üretim tabakasının kontrollü ısıtılması sayesinde minimizeedilebilinir. Kontrollü ısı uygulama yollarından biri de rezervuarın mikrodalga ileısıtılmasıdır. Bu çalışmada, laboratuvarda yürütülen, mikrodalga ısıtılmasının inceüretim tabakasındaki ölçekli model sonuçları sunulmuş olup teknik olasılık yanındaekonomik olabilirlik de incelenmiştir. Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan 3 farklıpetrol sahası değerlendirilmiştir: Batı Raman (9,5 API) ve Çamurlu (12 API) ağırpetrolleri ile parafinik Garzan (26 API) ham petrolü. Grafit bir hücre içine ham petrolsu ve kırılmış kireç taşı katılmış ve bunlara mikrodalgaların etkisi: ısıtma zamanı,bekleme periyotlarının yanı sıra geçirgenlik, gözeneklilik, tuzluluk, su doymuşluğu veıslatım gibi kayaç ve akışkan özellikleri de değerlendirilmiştir. Tüm hallerde sabitısıtma zamanları için yüksek su oranlarına sahip numunelerden daha fazla üretim eldeedilmiş. Daha fazla üretim için periyodik ısıtmadansa sürekli ısıtmanın tercih edilmesigerekliliğinin sonucuna varılmıştır. Ana üretim mekanizmalarının akışkanlık düşümü vegravity dranj olduğu bulunmuş. Isı denkleminin Maxwell'in denklemine dayanan birimhacme düşen elektromanyetik yayılım gücünün birleşmesiyle bir analitik modelgeliştirilmiş bu model ısıl bozulma (piroliz) sıcaklığının altındaki sıcaklıklardakideneylerde başarılıyla uygulanabilmiştir. Ayrıca geometrik benzerlik kavramıkullanılarak sonuçların saha modellemesi yapılmıştır. Ekonomik incelemede isepetrolün üretim maliyetleri konutlarda kullanılan elektrik fiyatları temel alınarakhesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are many heavy oil reservoirs with thin pay zones (less than 10 m) in theworld and in Turkey. Conventional steam injection techniques are not cost-effectivefor such reservoirs, due to excessive heat loss through the overburden. Heat lossescan be minimized through controlled heating of the pay zone. One such way is tointroduce heat to the reservoir in a controlled manner is microwave heating.Laboratory studies on microwave heating of a scaled model of a heavy oil reservoirwith a thin pay zone are presented with an economical feasibility of the method. Inthis thesis, three different conceptual oil reservoirs from south east Turkey areevaluated: Batı Raman (9.5 API) and Çamurlu (12 API) heavy crude oils andparaffinic Garzan (26 API) crude oil. Using a graphite core holder packed withcrushed limestone with crude oil and water microwave effects of operationalparameters like heating time and waiting period as well as rock and fluid propertieslike permeability, porosity, wettability, salinity, and initial water saturation arestudied. The main recovery mechanisms for the experiments are viscosity reductionand gravity drainage. An analytical model is developed by coupling heat equationwith the electromagnetic dissipated power per unit of volume based in Maxwell'sequation successfully models the experiments for temperatures less than thepyrolysis temperature is presented. Also the experiments are scaled to the model bygeometric similarity concept. In economic evaluation, the cost of oil is calculatedbased on domestic electricity prices.