Gas-kinetic methods for 3-D inviscid and viscous flow solutions on unstructured/hybrid grids
Düzensiz/hibrid çözüm ağları üzerinde 3-boyutlu viskozitesiz ve viskoz akış çözümlemeleri için gaz-kinetik yöntemler
- Tez No: 199220
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL HAKKI TUNCER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz-kinetik yontemler, Gaz-Kinetik BGK yontemi, hibridşü ü ğcozum agları, paralel hesaplama, viskozitesiz ve viskoz akıslar.şvii, Gas-kinetic methods, Gas-Kinetic BGK method, hybrid grids, par-allel computing, inviscid and viscous ï¬ows.v
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
üOZË Ë şü ü ğü Ë ü ËDUZENSIZ/HIBRID COZUM AGLARI UZERINDE 3-BOYUTLUşşü üË Ë Ë Ë Ë ËşË Ë ËVISKOZITESIZ VE VISKOZ AKIS COZUMLEMELERI ICIN GAZ-KINETIKüYONTEMLERIlgaz, Muratü ğ üü üDoktora, Havacılık ve Uzay Muhendisligi BolumuËüTez Yoneticisi: Prof. Dr. Ismail H. TuncerSubat 2007, 149 sayfaşüBu tezde, viskozitesiz ve viskoz akıs benzetimleri icin gaz-kinetik yontemlerş şgelistirilmistir. Baslangıc olarak, 1-boyutlu akıslar icin sonlu hacim gaz-kinetikş ş ş ş ş şü üyontemler arastırılmıs ve teorik ve numerik acıdan detaylı tartısmalar yapıl-ş ş ş şümıstır. Elde edilen ilk sonuclar, gaz-kinetik yontemlerin ï¬ziksel olmayan hicbirş ş şüğ ü üolay ortaya cıkarmadıgını gostermistir. Ozellikle, parcacık carpısmalarını gozş ş ş ş şüü ü ğonune alan Gaz-Kinetik BGK yontemi sıkıstırılabilir akısları dogru bir sekildeş ş şü ü şü ühesaplamıstır. Gaz-Kinetik BGK yontemi daha sonra duzensiz/hibrid cozumşğ ü ş şü üagları uzerinde 2- ve 3-boyutlu viskozitesiz ve viskoz akıs cozumleri icin gelis-ş şvişü ütirilmistir. Cozumlemeler paralel ortamda yapılmıstır. Cesitli viskozitesiz veş ş şşü üü üviskoz test problemleri goz onune alınmıs ve Gaz-Kinetik BGK yontemininşğ ğühem viskozitesiz hem de viskoz akısları dogru bir sekilde hesapladıgı gosteril-ş şşü ü ğ şü ü ğmistir. Viskoz akıslar icin hibrid cozum agı kullanımı, toplam cozum agı sayı-ş ş şüşü şü ü ğsını dusurmekle birlikte sınır tabakanın cozumlenmesine olanak saglamıstır.şü şü ü üParalel hesaplamalar ise Gaz-Kinetik BGK yonteminin cozumleme suresiniü ü şü üonemli olcude gelistirmis ve yontemin pratik aerodinamik akıs problemleri-ş ş şşü ü ü ğnin cozumunde kullanılabilmesine olanak saglamıstır.şü ü
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGAS-KINETIC METHODS FOR 3-D INVISCID AND VISCOUS FLOWSOLUTIONS ON UNSTRUCTURED/HYBRID GRIDSIlgaz, MuratPh.D., Department of Aerospace EngineeringËSupervisor: Prof. Dr. Ismail H. TuncerFebruary 2007, 149 pagesIn this thesis, gas-kinetic methods for inviscid and viscous ï¬ow simulationsare developed. Initially, the ï¬nite volume gas-kinetic methods are investigatedfor 1-D ï¬ows as a preliminary study and are discussed in detail from theoret-ical and numerical points of view. The preliminary results show that the gas-kinetic methods do not produce any unphysical ï¬ow phenomena. Especiallythe Gas-Kinetic BGK method, which takes into account the particle collisions,predicts compressible ï¬ows accurately. The Gas-Kinetic BGK method is thenextended for the solution of 2-D and 3-D inviscid and viscous ï¬ows on un-structured/hybrid grids. The computations are performed in parallel. Variousivinviscid and viscous test cases are considered and it is shown that the Gas-Kinetic BGK method predicts both inviscid and viscous ï¬ow ï¬elds accurately.The implementation of hybrid grids for viscous ï¬ows reduces the overall num-ber of grid cells while enabling the resolution of boundary layers. The parallelcomputations signiï¬cantly improve the computation time of the Gas-KineticBGK method which, in turn, enable the method for the computation of practi-cal aerodynamic ï¬ow problems.