Prediction techniques of acid mine drainage: A case study of a new poly-metallic mine development in Erzincan-İliç, Turkey
Asit maden drenajı öngörü teknikleri: Yeni bir poli-metalik maden sahası üzerine vaka çalışması Erzincan-İliç Türkiye
  1. Tez No: 199221
  2. Yazar: GANİME ASLI SEZER ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Asit Maden Drenajı, Asit-Baz Muhasebesi, Erzincan, AltınMadeni, Çevresel, Acid Mine Drainage, Acid Base Accounting, Erzincan, Gold Mining, Environmental
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
ÖZASİT MADEN DRENAJI ÖNGÖRÜ TEKNİKLERİ:YENİ BİR POLİ-METALİK MADEN SAHASI ÜZERİNEVAKA ÇALIŞMASIERZİNCAN-İLİÇ TÜRKİYESezer Özçelik, Ganime AslıDoktora, Jeoloji Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman G. TürkmenoğluŞubat 2007, 260 sayfaAsit Maden Drenajı (AMD), sülfidli sahalarda kaçınılmaz olarak ortaya çıkan birçevresel sorundur. Türkiyede metalik madenlerin çoğu sülfidli mineralleri içerir vebunlar potansiyel AMD üretim yerleridir. Bu tezin amacı, yeni açılacak polimetalik birmaden sahası örneğinde, küresel olarak kabul görmüş AMD öngörü tekniklerininuyugulanmasıdır.Bu çalışma Erzincan-İliç Çöpler mevkiinde yer alan altın madenine ait jeolojik,jeokimyasal, mineralojik verilerin ve asit-baz muhasebesi ile ilgili (statik) deneysonuçlarının değerlendirilmesine dayanır. Çöpler madenindeki cevherleşme sülfidve oksit tipidir.Oksit tipi cevherleşme süperjen bir bozuşma ile sahaya yerleşmiştir.Porfiri-bakır tipi cevherleşme ise orta dereceli bir sülfidleşme olaraksınıflandırılmaktadır. Çalışma sahasında gözlenen başlıca litholojiler bölgeselolarak korole edilemiyen meta-sedimanter birimler, Munzur Kireçtaşı ve ÇöplerGranitoididir.Sahayı temsil eden otuzsekiz adet örnek AMD öngörüsü amacıyla sınanmış, ayrıcaonaltı adet örnek de sahanın daha iyi karakterize edilmesi amacıyla örneklemeprogramına sonradan eklenmiştir.Maden sahasında hem asit üreten, hem de asit tüketen litolojiler mevcuttur. Benzerşekilde sülfat türü kükürtün ihmal edilecek kadar az olması nedeniyle sahadajeokimyasal vb. analizlerle tespit edilecek toplam kükürt miktarının tamamının AMDüretimine katkıda bulunacağı anlaşılmıştır.Jeokimyasal veriler sahada 10000 ppm'e varan seviyelerde arsenik zenginleşmesiolduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, sahanın hazırlanması esnasında AMDoluşumunun engellenmesine yönelik yapılacak planlamaların yanısıra AMDoluşumunun giderilmesi esnasında tasarlanacak sistemde arsenik mobilizasyonunakarşı gerekli tedbirler de dikkate alınmalıdır.Hem kinetik çalışmalar, hem de AMD ile ilişkili ağır metal mobilizasyonuna yönelikçalışmalar, ve benzer şekilde AMD'nin yönetimine ve iyileştirilmesine yönelikkonular bu tezin kapsamı dışında bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPREDICTION TECHNIQUES OF ACID MINE DRAINAGE:A CASE STUDY OF A NEW POLY- METALLIC MINE DEVELOPMENT INERZİNCAN-İLİÇ, TURKEYSezer Özçelik, Ganime AslıPh.D., Department of Geological EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Asuman G. TürkmenoğluFebruary 2007, 260 pagesAcid Mine Drainage (AMD) is an environmental problem that eventually occurs insulfide rich mine sites. In Turkey most of the metal mines are associated withsulphide minerals and are potential AMD generators. The purpose of this PhD thesisis to practice universally accepted tools for the prediction of AMD potential for a newmetallic mine development.This study involves evaluation of geological data, geochemistry, mineralogy, andacid-base accounting (static tests) data, obtained from the Erzincan-İliç Çöpler GoldProspect case.The mineralization in Çöpler is in sulfide and oxide types. The oxide is a supergenealteration and porphyry-copper type gold mineralization is classified as anintermediate sulfidation. The major lithologies observed in the study area are theregionally un-correlated meta-sedimentary lithologies, Munzur Limestone, and theÇöpler Granitoid.Thirty-eight representative samples were tested for AMD prediction purposes.Sixteen more were included to the sampling scheme for site characterization.Both acid producing and neutralizing lithologies are present in the mine site.Similarly it was revealed that the sulphate sulfur content of the samples wereinsignificant that any determined total sulfur amount can be directly considered asthe factor for AMD production.Geochemical data revealed arsenic enrichments up to 10000 ppm in the study area.Arsenic is mobilized at higher pH values. Therefore, during the operational stage, inaddition to the planning to avoid or minimize AMD, it is necessary to takeprecautions against arsenic mobilization during the design of the AMD neutralizationscheme.Both Kinetic studies and the heavy metal mobilization related to AMD are kept out ofthe scope of this investigation. Similarly, management and abatement stages ofAMD are excluded.