Presenting the outcomes of a participatory user workshop: A design resource based on the case of TV remote controls
Kullanıcı katılımıyla tasarım çalıştaylarının sunumu: Uzaktan kumanda tasarımı üzerine bir kaynak
  1. Tez No: 199224
  2. Yazar: DERYA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY HASDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Katılımıyla Tasarım, Kullanıcı Katılımlı Çalıştaylar, Kullanıcı ile Empati Kurmak, Participatory Design, Participatory User Workshops, User Empathy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu tez kullanıcıları tasarım sürecine dahil eden yöntemleri incelemekte ve bu alandayapılan bir vaka çalışmasını sunmaktadır. Çalışma, birincil olarak, bu yöntemleriinceleyen bir literatür araştırmasını içermektedir. Bu araştırmada bahsedilenyöntemlerin tarihsel geçmişi, araştırmacıların bu yöntemlerle ilgili yaklaşımları, buyöntemlerin kullanımını tetikleyen motivasyonlar ve bu alanda geliştirilmiş, tasarımyöntemleri, teknikleri ve araçları incelenmiştir. Vaka çalışması ise iki aşamadanoluşmaktadır. lk aşamada sekiz orta yaşlı, ev hanımıyla televizyon uzaktankumandaları ile ilgili bir kullanıcı çalıştayı gerçekleştirilmiştir. kinci aşamada iseçalıştayın sonuçlarını tasarımcılarla paylaşmayı amaçlayan etkileşimli bir tasarımkaynağı geliştirilmiştir. Bu kaynak Vestel Elektronik'in tasarım ekibi tarafındandeğerlendirilmiş ve sonuçlar çalışmaya yansıtılmıştır. Yapılan bu çalışma ile Türkendüstrisinde faaliyet gösteren bir tasarım ekibinin kullanıcıları tasarım sürecinedahil eden yöntemlere dair yaklaşımları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores participatory design methods and presents the process and theoutcomes of a related case study, carried out in collaboration with VestelElectronics, a Turkish consumer electronics manufacturer, on TV remote controls.The thesis comprises a literature review on participatory design, including itshistorical background and evolution, the motivations behind its contemporaryutilization and the methods, techniques and tools utilized within the approach. Thecase study comprises two phases. In the first phase, a participatory user workshopwas realized with eight middle-aged Turkish housewives. In the second phase, aninteractive, computer based design resource was developed by the author, whichaims to present the workshop outcomes to designers. The resource was evaluatedby the designers of Vestel Electronics and the outcomes are presented in the thesis.Through such a case study the approach of a Turkish in-house design team towardsparticipatory design methods was reached. Moreover, insights about how such adesign resource can be developed were gained through designers? evaluations.