Farklı kuşakların örgütsel sessizlik ve örgütsel muhalefet davranışı: Sağlık sektöründe bir araştırma
Organizational silence and organizational dissent behavior of different generations: A study in the healthcare sector
  1. Tez No: 1018562
  2. Yazar: PETEK ALTINDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TÜRKAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşaklar, Sağlık hizmetleri, Örgütsel muhalefet, Örgütsel sessizlik, Generations, Health services, Organizational dissent, Organizational silence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık sektöründe faaliyet gösteren farklı kuşaklara mensup çalışanların örgütsel sessizlik ve örgütsel muhalefet davranışları arasındaki farklılıkları araştırmayı amaçlamaktadır. Günümüz iş dünyasında, özellikle sağlık gibi dinamik ve insan odaklı sektörlerde, farklı kuşakların bir arada çalışması yaygın bir durumdur. Her kuşağın kendine özgü değerleri, beklentileri ve iş yapış biçimleri olduğu düşünüldüğünde, bu farklılıkların örgütsel davranışlara yansımaları kaçınılmazdır. Bu bağlamda, çalışanların karşılaştıkları sorunlar, rahatsızlıklar veya haksızlıklar karşısında suskun kalmayı tercih etmeleri olarak tanımlanan örgütsel sessizlik ile bu durumlara açıkça karşı çıkma veya alternatif görüşler sunma şeklinde kendini gösteren örgütsel muhalefet davranışlarının kuşaklar arası farklılık gösterip göstermediği temel araştırma sorusu olarak belirlenmiştir. Sağlık sektörü, yüksek stres, yoğun çalışma temposu ve kritik kararların alındığı bir alan olması nedeniyle örgütsel sessizlik ve muhalefet davranışlarının potansiyel sonuçları açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışanların yaşadıkları sorunları dile getirmemesi veya farklı görüşlerini ifade edememesi, hasta güvenliği, hizmet kalitesi, gelişim ve çalışan refahı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Tersine, yapıcı bir örgütsel muhalefet ortamı, sorunların erken teşhis edilmesine, süreçlerin iyileştirilmesine ve genel olarak örgütün adaptasyon yeteneğinin artmasına katkıda bulunabilir. Bu tez, X, Y ve Z kuşaklarına mensup sağlık çalışanlarının örgütsel sessizlik ve örgütsel muhalefet davranışlarındaki eğilimlerini belirleyerek, kuşaklar arası farklılıkların olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, sağlık sektöründe görev yapan farklı kuşaklardan çalışanlara yönelik anket çalışması yapılacaktır. Toplanan veriler, istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilecek ve kuşaklar arası örgütsel sessizlik ve örgütsel muhalefet davranışlarındaki anlamlı farklılıklar tespit edilmeye çalışılacaktır. Elde edilen bulgular, sağlık kuruluşlarındaki insan kaynakları yönetimi uygulamalarına, iletişim stratejilerine ve örgütsel kültürün şekillendirilmesine yönelik önemli çıkarımlar sunacaktır. Bu araştırmanın sonuçları, sağlık yöneticilerine, kuşak farklılıklarını göz önünde bulundurarak daha kapsayıcı ve katılımcı bir çalışma ortamı yaratma konusunda rehberlik etmesi beklenmektedir. Böylece, çalışanların potansiyelini tam olarak kullanabileceği, sorunların açıkça tartışılabileceği ve yenilikçi çözümlerin üretilebileceği bir ortamın tesis edilmesine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the differences in organizational silence and organizational dissent behaviors among employees from different generations working in the healthcare sector. In today's business environment, particularly in dynamic and people-oriented sectors such as healthcare, it is increasingly common for employees from multiple generations to work together. Considering that each generation possesses its own distinct values, expectations, and ways of performing work, it is inevitable that these differences will be reflected in organizational behaviors. In this context, the primary research question of the study is whether organizational silence—defined as employees' preference to remain silent in the face of problems, discomfort, or perceived injustices—and organizational dissent, which manifests as openly expressing opposition or presenting alternative viewpoints, differ across generations. The healthcare sector is of particular importance in terms of the potential consequences of organizational silence and dissent behaviors, as it is characterized by high levels of stress, intensive workloads, and the necessity of making critical decisions. When employees refrain from expressing the problems they experience or from sharing differing opinions, this may lead to negative outcomes for patient safety, service quality, organizational development, and employee well-being. Conversely, a constructive climate of organizational dissent can contribute to the early identification of problems, the improvement of organizational processes, and the enhancement of the organization's overall adaptive capacity. In this regard, this thesis seeks to determine the tendencies of healthcare employees belonging to the X, Y, and Z generations regarding organizational silence and organizational dissent behaviors, and to reveal whether significant intergenerational differences exist. Within the scope of the research, a survey will be conducted with employees from different generations working in the healthcare sector. The collected data will be analyzed using statistical analysis methods in order to identify significant differences in organizational silence and organizational dissent behaviors among generations. The findings obtained from the study are expected to provide important implications for human resource management practices, communication strategies, and the shaping of organizational culture in healthcare institutions. The results of this research are anticipated to guide healthcare managers in creating a more inclusive and participatory work environment by taking generational differences into account. In this way, the study aims to contribute to the establishment of a workplace environment in which employees can fully utilize their potential, problems can be openly discussed, and innovative solutions can be generated.