Life cycle assessment of building materials in hotel refurbishment projects: A case study in Ankara
Ankara'daki bir çalışma baz alınarak yenileme projelerindeki bina malzemelerinin hayat döngülerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 199225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Hayat Döngüsü Değerlendirmesi, Otel Binaları, Yenileme ve Tadilat Projeleri, ATHENA programı, Çevreyle DostMalzemeler, Life Cycle Assessment, Hotel Buildings, Renovations andRefurbishments, ATHENA software, Environmental Friendly Materials
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Binaların sebep olduğu milyonlarca ton sera gazı ve toksik gaz yayılımı,su ve katı kirliliği çevre üzerinde negatif bir etki yaratmaktadır. Hayatdöngüsü değerlendirmesi ise bu noktada ortaya çıkan ve bir malzemenintüm hayat döngüsü içindeki çevresel etkilerini değerlendirmeyi kapsayanbir metoddur.Ne yazık ki, pek çok bina malzemesi kendi servis sürelerinitamamlayamadan yenilenmektedirler. Yeni binalar inşa edilirken fonksiyonve kullanıcı ihtiyacı gözardı edildiği için yenileme projeleri günden güneartmaktadır. Tüm ticari binalar arasında, konaklama sektörü işlemşemaları ve önerdikleri servisler dolayısı ile oldukça yüksek doğal kaynak,su ve enerji tüketimi kapasitelidir.Bu çalışmada, Türkiye'deki otellerde uygulanan yenileme projelerininyüzdelerini belirlemek amacı ile yenileme projelerinin istatiksel verilerianaliz edildi. Ankara'daki üç tane beş yıldızlı otelin yenileme projelerininhakediş malzeme listeleri elde edildi. Bu veri, yenileme projelerininkapsamı ve kullanılan malzemeler dikkate alınarak, hayat döngüsüdeğerlendirme programlarından ATHENA programı ile altı çevresel etkigöstergelerine göre değerlendirildi. Bu göstergeler, birincil enerji tüketimi,katı atık miktarı, hava ve su kirlilik düzeyi, küresel ısınma potansiyeli vedoğal kaynak kullanımıdır.Herbir çevresel etki göstergesine göre ayrı ayrı değerlendirilenmalzemeler için bir sistem formule edildi ve her malzemenin ?ekolojikpuanı? hesaplandı. Malzemeler çevreye uyumlulukları ve çevre dostluklarıbakımından birbirleri ile, hesaplanan toplam eko-puanlarına görekarşılaştırıldı. Sonuç olarak, yenileme projelerinde kullanılanmalzemelerin seçimi için bir öneri oluşturuldu, ki çevreye verilen zarar,enerji tüketimi, katı atık miktarı, zararlı emisyonlar ve küresel ısınmapotensiyelleri azaltılabilsin.
Özet (Çeviri)
Buildings generate millions of tons of greenhouse gases, toxic airemissions, water pollutants and solid wastes that contribute to negativeenvironmental impacts. Life Cycle Assessment (LCA) is a methodology forassessing the environmental performance of products over their life time.However, many building products are discarded much before the end oftheir service life, especially as a result of refurbishment and renovationprojects. The need for such projects is increasing because most buildingsare not designed to accommodate changes in their functions and needs oftheir occupants. This is particular to commercial buildings, especiallyhospitality facilities, which are unique with regard to operational schemesand the type of services offered that are highly resource-intensive.In this investigation, statistical data related to refurbishment and renovationprojects in Turkey were analysed to determine the percentage ofrefurbishment projects for hotels. Bills of quantities for refurbishmentprojects of three five-star hotels in Ankara were obtained and evaluatedwith regard to the volume and type of material discarded as a result of therenovation works. ATHENA, an LCA software, was used to evaluate theseprojects according to the six environmental impact indicators: primaryenergy consumption, solid waste, air pollution index, water pollution index,global warming potential and weighted resource use.A system was formulated for evaluating materials according to eachindicator by calculating their ?eco-scores?; the total score is considered tobe the yard-stick for comparing environmental appropriateness of thesematerials. Finally, recommendations on the choice of materials were made,with an aim to reducing material waste and harmful emissions.