Seismic performance of multisimple span skew bridges retrofitted with link slabs
Bağlantı döşemeleriyle güçlendirilmiş çok açıklıklı basit mesnetli verev köprülerin deprem performansı
- Tez No: 199254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALP CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Köprü, Verev, Derz, Sismik, Güçlendirme, Bridge, Skew, Expansion joint, Seismic, Retrofit
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
BAĞLANTI DÖŞEMELERİYLE GÜÇLENDİRİLMİŞ ÇOK AÇIKLIKLI BASİTMESNETLİ VEREV KÖPRÜLERİN DEPREM PERFORMANSIGizem SEVGİLİYetmişten fazla otoyol köprüsüyle yapılan araştırma sonucunda, Türk mühendislikpratiğinde çok açıklıklı basit mesnetli verev köprülerin çok yaygın olduğu ortayakonulmuştur. Büzülmeye, sünmeye ve ısıl etkilere karşı döşemenin genleşmesinisağlayabilmek için kullanılan derzler akan sulardan, darbe yüklerinden ve birikenkirlerden dolayı maliyeti yüksek bakım masrafları yaratırlar. Bu nedenle, derzlerinkaldırılması köprülerdeki bakım masraflarını azaltmaktadır. Betonarme bağlantıdöşemeleri sayesinde derzler çıkartılarak döşeme seviyesinde devamlılık sağlanır.Bu tez, Türkiye'deki çok açıklıklı basit mesnetli verev köprülerin sismikdavranışlarını incelemektedir. Ayrıca, betonarme bağlantı döşemelerinin sismikgüçlendirme metodu olarak kullanılmaları da irdelenmiştir. Bağlantı döşemelerininve farklı verev açılarının köprü performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir.Bağlantı döşemesi kullanımı, deprem esnasında oluşabilecek deplasman ve elemankuvvetlerini ve ayrıca su ya da kimyevi maddelerin derzlerden sızarak kolon vekirişlerde meydana getirdiği bozunmaları azaltabilmektedir.
Özet (Çeviri)
SEISMIC PERFORMANCE OF MULTISIMPLE-SPAN SKEW BRIDGESRETROFITTED WITH LINK SLABSGizem SEVGİLİInvestigation of more than seventy highway bridges revealed that multisimple-spanskew bridges with expansion joints were very common in Turkish practice. Theexpansion joints, used to provide deck expansion against shrinkage, creep andthermal effects, create costly maintenance problems due to leaked water, impactloads and accumulated debris in the joints. Therefore, elimination of expansionjoints decreases the maintenance cost for the bridges. Reinforced concrete link slabsprovide continuity at the deck level with the elimination of expansion joints. Thisthesis focuses on evaluating the seismic behavior of the skew multisimple-spanbridges in Turkey and also discusses the use of reinforced concrete link slabs as aseismic retrofit option. The effects of addition of link slab and varying skew angle onthe performance of the bridges were investigated. The use of link slabs can providea better seismic displacement control, can decrease the member forces and canprevent or reduce deterioration of the top of the piers and ends of the girders fromthe water and chemical leakage by abandoning or minimizing number of expansionjoints.