Attenuation relationship for peak ground velocity based on strong ground motion data recorded in Turkey
Azami zemin hızları için Türkiye kuvvetli yer hareketleri kayıtlarından azalım ilişkisi bulunması
  1. Tez No: 199253
  2. Yazar: SÜLEYMAN SERKAN ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Azalım İlişkisi, Azami Zemin Hızları, Veri İşleme, DoğrusalOlmayan Regresyon Analizi, Deprem Tehlikesi, Attenuation Relationship, Peak Ground Velocity, Data Processing, Nonlinear Regression Analysis, Seismic Hazard
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZAZAMİ ZEMİN HIZLARI İÇİN TÜRKİYE KUVVETLI YER HAREKETLERİKAYITLARINDAN AZALIM İLİŞKİSİ BULUNMASIALTINTAŞ, Süleyman SerkanYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Prof. Dr. Polat GÜLKANAralık 2006, 104 sayfaDeprem Mühendisliği'nin temel unsurlarından biri olarak yer hareketiparametrelerinin tayini daha güvenli ve ekonomik yapıların yapılabilmesi açısındanson derece önemlidir. Mevcut kayıtlardan yahut azalım ilişkilerinden elde edilen yerhareketlerinin azami değerleri, bir depremin belirli bir noktadaki etkisini tahminetmek amacı için faydalı bir değişken olarak kullanılagelmiştir.Yer hareketlerinin Azami Zemin Hızları (AZH), şiddet ölçümlerinde veyapıların enerji yöntemleri ile analizlerinde yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır.Dolayısıyla, AZH değerleri, Sarsıntı Haritaları gibi acil durum sistemlerininoluşturulmasında yahut yapıların deformasyon gerekliliklerinin tespitindekullanılmaktadır.Türkiye için depremlerin önemine rağmen, özellikle ülke için geliştirilmişuygun hız azalım ilişkileri eksikliği mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, Azami ZeminHızları için Türkiye kuvvetli yer hareketi kayıtlarından seçilmiş bir veritabanı ileazalım ilişkisi geliştirerek bu noksanlığı azaltmaktır. Bunu yapabilmek için,veritabanı tespit edilen yöntemler ile işlenmiş ve seçilmiş yer hareketleri içindüzeltilmiş veritabanı oluşturulmuştur. Daha önce yapılmış olan çalışmalardakullanılan beş farklı denklem model olarak kullanılarak doğrusal olmayan regresyonanalizi ile azalımı tanımlayan en uygun matematiksel bağıntı oluşturulmuştur.Bu çalışmanın sonuçları Türkiye'de deprem tehlikesinin tespitiçalışmalarında etkili bir araç olarak kullanılabilir. Bunun yanında, bu çalışmanın biryan ürünü olarak Türkiye yer hareketi kayıtları için işlenmiş veritabanının sonrakiaraştırmacılara değerli bir kaynak olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTATTENUATION RELATIONSHIP FOR PEAK GROUND VELOCITYBASED ON STRONG GROUND MOTION DATARECORDED IN TURKEYALTINTAŞ, Süleyman SerkanM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Polat GÜLKANDecember 2006, 104 pagesEstimation of the ground motion parameters is extremely important forengineers to make the structures safer and more economical, so it is one of the mainissues of Earthquake Engineering. Peak values of the ground motions obtained eitherfrom existing records or with the help of attenuation relationships, have been used asa useful parameter to estimate the effect of an earthquake on a specific location.Peak Ground Velocities (PGV) of a ground motion is used extensively in therecent years as a measure of intensity and as the primary source of energy-relatedanalysis of structures. Consequently, PGV values are used to construct emergencyresponse systems like Shake Maps or to determine the deformation demands ofstructures.Despite the importance of the earthquakes for Turkey, there is a lack ofsuitable attenuation relationships for velocity developed specifically for the country.The aim of this study is to address this deficiency by developing an attenuationrelationship for the Peak Ground Velocities of the chosen database based on thestrong ground motion records of Turkey. A database is processed with theestablished techniques and corrected database for the chosen ground motions isformed. Five different forms of equations that were used in the previous studies areselected to be used as models and by using nonlinear regression analysis, best fittedmathematical relation for attenuation is obtained.The result of this study can be used as an effective tool for seismic hazardassessment studies for Turkey. Besides, being a by-product of this study, a correcteddatabase of strong ground motion recordings of Turkey may prone to be a valuablesource for the future researchers.