A simple assessment of lateral pier response of standard highway bridges on pile foundations
Kazıklı standart karayolu köprülerinde yatay kolon davranışının basit yöntemle tespiti
- Tez No: 199255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK BAKIR, YRD. DOÇ. DR. ALP CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yatay davranış, yapı-zemin etkileşimi, kazıklı temel, kazıkyükleme deneyi, doğrusal olmayan zemin davranışı, Lateral response, soil-structure interaction, pile foundation, pile loadtest, soil nonlinearity
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZKAZIKLI STANDART KARAYOLU KÖPRÜLERİNDE YATAY KOLONDAVRANIŞININ BASİT YÖNTEMLE TESPİTİYÜKSEKOL, Ümit TanerYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi : Doç. Dr. Sadık BAKIROrtak Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Alp CANERŞubat 2007, 112 sayfaDüşey ve yatay yükler için genelde kazık grupları derin temel sistemi olarakkullanılmaktadır. Kazık gruplarının sismik ve statik yükler altındaki performansıgenelde zemin tipine, kazıklar arası mesafeye ve yapı taşıyıcı sisteminin rijitliğinebağlıdır.Yüksek maliyetinden ötürü çok fazla yatay kazık yükleme deneyiyapılamamaktadır. Yıllar boyunca doğrusal olmayan yatay kazık davranışınıaçıklamak amacıyla gelişmiş ve karmaşık analitik yöntemler geliştirilmiştir. Burada,kazık gruplarının yatay peformansını ve köprü üzerindeki etkisini belirleyebilecekbasit bir yöntem geliştirmek amacıyla bir çalışma yürütülmüştür. Mevcut yataykazık yükleme deney sonuçları kullanılarak bulunan ampirik değerler doğrusalolmayan yapı-zemin etkileşimini belirlemek amacıyla basit bir formülasyondakullanılmıştır. Zemin-köprü etkileşimini genel amaçlı bir yapısal analizprogramında değişik durumlar için modellemek amacıyla bir analiz yöntemioluşturulmuştur. Basit metodun kullanılabilirliği, literatürdeki diğer yöntemler ileörnek bir köprü modeli üzerinde spektral analiz ve zaman tanım alanında doğrusalolmayan hesap yöntemi kullanılarak yapılan kıyaslama sonucu belirlenmiştir.Analiz sonuçları burada oluşturulan basit metodun, üstyapı elemanlarının depremekarşı olan tepkisinin bulunmasında etkili bir şekilde kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA SIMPLE ASSESSMENT OF LATERAL PIER RESPONSE OFSTANDARD HIGHWAY BRIDGES ON PILE FOUNDATIONSYÜKSEKOL, Ümit TanerM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Sadık BAKIRCo-Supervisor : Asst. Prof. Dr. Alp CANERFebruary 2007, 112 pagesGroup of piles are widely used deep foundation systems to resist lateral andvertical loads. Seismic and static performance of pile groups mostly depend on soiltype, pile spacing and pier rigidity.Not many pile lateral load tests have been performed due to high costs.Advanced and complex analytical methods were developed over the years to assessnonlinear lateral pile response. This research is conducted aiming at developing apractical analysis method to verify the lateral performance of pile groups and itseffect on overall response of bridge utilizing the available pile lateral load test data.Empirical constants derived from evaluation of lateral load tests are used in asimple formulation to define the nonlinear behavior of the pile-soil system. Ananalysis guideline is established to model the nonlinear soil-bridge interaction bythe help of a general purpose structural analysis program comprisingrecommendations for various cases. Results of the proposed method is compared tothe results of industry accepted advanced methods using response spectrum andnonlinear time history analyses to assess the suitability of this new application.According to the analysis results, proposed simple method can be used as aneffective analysis tool for the determination of response of the superstructure.