Analysis of bearing capacity using discrete element method
Ayrık elemanlar yöntemi ile taşıma gücü analizi
- Tez No: 199259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ayrık Elemanlar Yöntemi, Parçacık Mekaniği, TaşımaGücü, Discrete Element Method, Particle Mechanics, Bearing Capacity
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZAYRIK ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE TAŞIMA GÜCÜ ANALİZİArdıç, ÖmerYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. B. Sadık BakırAralık 2006, 89 sayfaBilgisayar teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak, sayısal yöntemlerin zeminmekaniğindeki kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Zeminin ve kayaçlarındavranışlarının benzetiminde sonlu elemanlar ve sonlu farklar yöntemleriyaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok uygulama alanında güvenilirliğikanıtlanmış olmasına karşın bu yöntemler malzemeyi sürekli veyasüreksizliklerin yerinin önceden bilindiği varsayımlarına dayandıkları içinzeminlerin süreksizlik davranışlarını modellemekte her zaman başarılıolamamakta veya oldukça karmaşık yaklaşımlar gerektirmektedir. AyrıkElemanlar Yöntemi süreksiz malzeme özelliğini modellemekte oldukçabaşarılıdır. Her ne kadar görece yeni ve gelişmekte olan bir yöntem olsa da,ileride zemin mekaniği problemlerinde süreklilik temelli yöntemlerin büyükölçüde yerini alacağı düşünülmektedir.Bu tezde, ayrık elemanlar yönteminin teorisi ve geçmişi incelememekte ve buyöntemin sığ zeminlerdeki taşıma gücü hesaplarında kullanımıaraştırılmaktadır. Ayrık elemanlar yöntemi ile yapılan taşıma gücü hesapları,sonlu elemanlar analizi ve analitik yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Ayrıkelemanlar yöntemi, zeminlerin sayısal analizlerinde ilerisi için umut veren edenbir yöntem olmasına karşın hala bazı sıkıntıları olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANALYSIS OF BEARING CAPACITYUSING DISCRETE ELEMENT METHODArdıç, ÖmerM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. B. Sadık BakırDecember 2006, 89 pagesWith the developments in computer technology, the numerical methods areused widely in geotechnical engineering. Finite element and finite difference arethe most common methods used to simulate the behavior of soil and rock.Although the reliability of these methods are proven in several fields ofapplication over the years, they are not equally satisfactory in every case andrequire sophisticated constitutive relations to model the discontinuous behaviorof geomaterials since they assume the material is continuum or the location ofdiscontinuum is predictable. The Discrete Element Method (DEM) has anintensive advantage to simulate discontinuity. This method is relatively newand still under development, yet it is estimated that it will replace of thecontinuum methods largely in geomechanics in the near feature.In this thesis, the theory and background of discrete element method areintroduced, and its applicability in bearing capacity calculation of shallowfoundations is investigated. The results obtained from discrete elementsimulation of bearing capacity are compared with finite element analysis andanalytical methods. It is concluded that the DEM is a promising numericalanalysis method but still have some shortcomings in geomechanicalapplications.