Theoretical and experimental performance analysis of a solar assisted heat pump
Güneş enerjisi destekli ısı pompası sistem performansının deneysel ve teorik olarak analizi
- Tez No: 199258
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi destekli ısı pompası, ısı pompası, vakumlu tipgüneş kollektörü, güneş radyasyonu, buhar sıkıştırmalı soğutma çevrimi, Solar assisted heat pump, heat pump, evacuated tubular solar collector, solar radiation, vapor compression refrigeration cycle
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZGÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ ISI POMPASI SİSTEM PERFORMANSININDENEYSEL VE TEORİK OLARAK ANALİZİÇağlar, AhmetYüksek Lisans, Makine Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Doç. Dr. Cemil YamalıAralık 2006, 94 SayfaBu çalışmada, vakum tipi kollektörlü bir güneş ısıtma sisteminin performansı teorikve deneysel olarak incelendi. Bu amaç için domestik sıcak su ısıtma sistemi kurulduve test edildi. Tüp tipi solar kollektörler kullanılarak kışın daha yüksek verimler eldeetmeye çalışıldı. Faydalı güneş enerjisi ölçülerek bulundu. Saatlik güneş radyasyonuteorik olarak da hesaplandı. Değişik parametrelerin sistem performansı üzerindekietkileri araştırıldı. Farklı çevresel, tasarım ve çalışma parametrelerinin sisteminperformansı üzerine olan etkilerini incelemek için matematik modele dayalı olan birbilgisayar simülasyon programı geliştirildi.Elde edilen teorik sonuçlar deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı ve geliştirilenmatamatiksel modelin deneysel sonuçlarla uyumu incelendi. Bu amaç için, deneydüzeneği tasarlandı, imalatı yaptırıldı ve deneysel çalışmaya hazır hale getirildi.Deneyler ODTÜ Makina Mühendisliği bölümündeki güneş evinde yapıldı. Mevcuthava koşullandırıcılı ısıtma sistemi güneş evindeki vakumlu cam borulu su ısıtmasistemi ile entegre edilerek sistemin performansı deneysel olarak incelendi. Yapılandeneyler sonucunda kullanılan güneş destekli ısı pompasının maksimum performanskatsayısı 4.85 olarak bulundu. Termodinamiğin ikinci kanun verimi ise % 4.8-27.4arasında değişti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHEORETICAL AND EXPERIMENTAL PERFORMANCE ANALYSIS OF ASOLAR ASSISTED HEAT PUMPÇağlar, AhmetM.S., Department of Mechanical EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Cemil YamalıDecember 2006, 94 PagesIn this thesis, performance of a heat pump aided by solar heating system with anevacuated tubular collector has been analyzed theoretically and experimentally. Forthis purpose, a domestic hot water heating system has been designed, constructedand tested. The evacuated tubular solar collector has been used to achieve highercollector efficiency in winter. The fraction of the solar energy utilized has beenmeasured experimentally and estimated theoretically. Effects of various parametershave been investigated on the performance of the proposed system.A mathematical model was developed to investigate the effects of differentenvironmental, design and operational parameters on the solar heating system. Inorder to compare the obtained theoretical results with experimental ones, anexperimental study has been carried out. For that, a number of experiments havebeen made at the solar house of the Mechanical Engineering Department of METU.An air-to-air heat pump was integrated with an evacuated tubular solar water heaterunit (closed water circulation) and the performance of it has been studiedexperimentally. As a result of the experimental study, the maximum value of thecoefficient of performance of the solar assisted heat pump used in this study wasobtained as 4.85. The second law efficiency of the system was between 4.8-27.4 %.