Numerical modeling of wave diffraction in one-dimensional shoreline change model
Tek boyutlu kıyı çizgisi değişim modelinde dalga sapmasının sayısal modellenmesi
  1. Tez No: 199281
  2. Yazar: CÜNEYT BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı çizgisi modeli, Tek-çizgi teorisi, Dalga sapması, Analitik çözümler, Longshore sediment transport, Shoreline change model, One-linetheory, Wave diffraction, Analytical solutions
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, mevcut kıyı modelleri incelenmiş ve rüzgar dalgaları altındakıyı boyu katı madde taşınımına bağlı olarak ?tek-çizgi? teorisine dayalı birsayısal kıyı çizgisi değişim modeli geliştirilmiştir. Dalga sapmasının sayısalmodellenmesi üzerine geliştirilen metodlar ayrıntılı bir şekilde incelenmiş veKamphuis (2000) tarafından düzensiz dalgaların sapma hesabı için verilenmetoda dayalı daha basit bir yaklaşım modelde önerilmiştir. Geliştirilensayısal model tek mahmuz için yığılma ve aşınma analitik çözümleri ilekarşılaştırılmış ve Kızılırmak nehir ağzı, Bafra Delta'sında inşa edilmişmahmuz sistemi için model uygulaması yapılmıştır. Geliştirilen model analitikçözümler ile nitelik ve nicelik olarak tutarlı olup saha ölçümleri ile de nitelikselolarak uyumlu bulunmuştur. Sayısal model kıyı çizgisi değişimini karmaşıkkıyı alanlarında dahi niteliksel olarak gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, available coastal models are briefly discussed and under windwaves and a numerical shoreline change model for longshore sedimenttransport based on ?one-line? theory is developed. In numerical model, wavediffraction phenomenon in one-dimensional modeling is extensively discussedand to represent the irregular wave diffraction in the sheltered zones of coastalstructures a simpler approach based on the methodology introduced byKamphuis (2000) is proposed. Furthermore, the numerical model results arecompared with analytical solutions of accretion and erosion at a single groin.An application to a case study of a groin field constructed to the east side ofKızılırmak river mouth, at Bafra alluvial plain, is carried out by the numericalmodel. The results of comparisons show that the numerical model is in goodagreement with the analytical solutions of shoreline changes at a groin.Similarly, numerical model results are compared with field data of Bafra andit is shown that they are in good agreement qualitatively. Therefore, thenumerical model is accepted to be capable of representing of shorelineevolution qualitatively even for complex coastal regions.