Investigation of hydrodynamic demands of tsunamis in inundation zone
Depreşim dalgalarının baskın bölgesinde oluşturduğu hidrodinamik etki düzeylerinin araştırılması
  1. Tez No: 199282
  2. Yazar: CEREN ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depreşim dalgası, hidrodinamik etki düzeyi, baskın, dalga önyüzü hızı, akıntı hızı, su yüzeyi yüksekliği, tek dalga, öncü yükse-len dalga, öncü çöken dalga, Tsunami, hydrodynamic demand, inundation, wave frontvelocity, current velocity, water surface elevation, solitary wave, leadingelevation wave, leading depression wave
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez çalışmasında, tsunami dalgalarının kıyı ve kara yapılarına verdiğihasarı ifade eden ve yeni bir parametre olan ?hidrodinamik etki düzeyi?nindağılımları, depreşim dalgası esnasında oluşan maksimum pozitif genliklerve akıntı hızları, numerik model TUNAMI-N2 kullanılarak analiz edilmek-tedir. Analizlerde, baskın esnasında oluşan önemli depreşim dalgasıparametrelerinin değişimlerini araştırmak amacıyla iki farklı taban eğiminesahip düzgün şekilli basenler kullanılmıştır. Uygulamada tek dalga, öncüyükselen tek sinusoidal dalga ve öncü çöken tek sinusoidal dalga gibidalga profilleri için farklı başlangıç durumları seçilmiştir. Hidrodinamik etkidüzeyi dağılımlarındaki değişimi analiz etmek amacıyla farklı başlangıçdalga genliği ve periyotları kullanılmıştır. Elde edilen numerik sonuçlarbirbirleri ve mevcut analitik ve deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzed the new parameter ?hydrodynamic demand? repre-senting the damage of tsunami waves on structures and coastlines,maximum positive amplitudes and current velocities occurred duringtsunami inundation by using the numerical model TUNAMI-N2. Regularshaped basins were used with two different bottom slopes in analyses inorder to understand the behaviour of tsunami wave and investigate thechange of important tsunami parameters along different slopes duringtsunami inundation. In application, different initial conditions were used forwave profiles such as solitary wave, leading elevation single sinusoidalwave and leading depression sinusoidal wave. Three different initial waveamplitudes were used in order to test the change of distribution of thehydrodynamic demand. The numerical results were compared anddiscussed with each other and with the results of existing analytical andexperimental studies.