A comparative assessment of an existing reinforced concrete building by using different seismic rehabilitation codes and procedures
Mevcut bir betonarme binanın değişik deprem yönetmelikleri ve yöntemler kullanılarak karşılaştırmalı değerlendirilmesi
- Tez No: 199284
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal değerlendirme, doğrusal olmayan değerlendirme, itme analizi, elastik eşdeğer statik deprem yükü yöntemi, performans seviyesi.vii, Linear assessment, nonlinear assessment, pushover analysis, elasticequivalent lateral load procedure, performance level.v
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Eski deprem yönetmeliklerine göre veya yalnızca düşey yükler altında analizedilerek tasarlanan betonarme binaların yatay yük taşıma kapasiteleri yetersizolabilmektedir. Bu binalardaki en büyük sorun, çerçeve elemanlarının sünekdavranışlarının sınırlı olmasıdır. Mevcut binaların nasıl değerlendirileceği ve hangidüzeye kadar güçlendirileceği inşaat mühendisleri için önemli bir sorundur.Ülkemizde geçtiğimiz on yıl içinde meydana gelen depremlerden sonra, mevcutbinaların değerlendirmesi ile ilgili projelerin sayısı oldukça artmıştır. Ancak,ülkemizde mevcut bina değerlendirmesi ile ilgili olarak yürürlükte resmi bir kılavuzveya yönetmelik bulunmamaktaydı. Bu yüzden, yapılan mevcut bina değerlendirmeprojelerinde uyumluluk sağlamak amacıyla, yeniden düzenlenen depremyönetmeliğine bu konu ile ilgili bir bölüm ilave edilmiştir.viBu çalışmada, betonarme bir yapının mevcut durumu değişik yönetmeliklere göredoğrusal ve doğrusal olmayan yöntemler kullanılarak karşılaştırmalı olarakdeğerlendirilmiştir. Çalışmalar, telefon santral binası olarak kullanılan altı katlıbetonarme bir yapı üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya temel oluşturan bina, yakıngeçmişte Marmara Bölgesinde meydana gelen depremlerde hasar görmemişolmasına rağmen, kullanım amacının öneminden dolayı 2001 yılında, eşdeğer statikdeprem yükü yöntemi uygulanarak değerlendirilmiş ve yapılan çalışmalarsonucunda güçlendirilmiştir. Daha önce yapılmış olan bu çalışmanın sonuçları ile,bu tez çalışması kapsamında uygulanan doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemlerinsonuçlarının da karşılaştırmalı değerlendirmesi yapılmıştır.Doğrusal olmayan değerlendirme yöntemlerinde bina, itme analizi sonuçlarıkullanılanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca bu çalışmada değişik binadeğerlendirme yöntemlerinin karşılaştırmasına ek olarak, yaklaşık bir itmeanalizinin yeterliliği de araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA COMPARATIVE ASSESSMENT OF AN EXISTING REINFORCEDCONCRETE BUILDING BY USING DIFFERENT SEISMICREHABILITATION CODES AND PROCEDURESÖztürk, İsmailM.S., Department of Civil EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Haluk SucuoğluDecember 2006, 175 pagesLateral load carrying capacities of reinforced concrete structures which are designedby considering only gravity loads or according to outdated earthquake codes can beinsufficient. The most important problem for these buildings is the limited ductilityof the frame elements. How to evaluate the performance of an existing structure andto what level to strengthen it had been major concerns for structural engineers.Recent earthquakes which occurred in the Marmara Region in the last decade haveincreased the number of seismic assessment projects drastically. However, therewas no special guideline or code dealing with the assessment of existing buildings.In order to have uniformity in assessment projects, a new chapter has been includedin the revised Turkish Earthquake Code (2006).ivIn this study, the existing and retrofitted conditions of a reinforced concretebuilding were assessed comparatively by employing linear and nonlinearassessment procedures according to different seismic rehabilitation codes. Thestudy was carried out on a six storey reinforced concrete telephone exchangebuilding. Although there was no damage in the structure due to the recentearthquakes that occurred in the Marmara Region, the building was assessed andretrofitted in 2001 by using equivalent lateral load analysis results. The results oflinear and nonlinear assessment procedures performed in the scope of this thesis,were also compared with the assessment results of this previous study.In the nonlinear assessment procedures, pushover analysis results were used. Inaddition to comparison of the assessment procedures, efficiency of a widely usedapproximate pushover method was also investigated.