Farklı yöntemler ile güçlendirilmiş mevcut betonarme hastane yapısının deprem performanslarının belirlenmesi
Seismic performance assessment of an existing reinforced concrete hospital building refrofitted by different methods
- Tez No: 960926
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE DORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği-2018(TBDY2018), Şekil Değiştirmeye Göre Değerlendirme ve Tasarım, Doğrusal Olmayan Hesap Yöntemleri, Konvansiyonel Betonarme Güçlendirme, Deprem Yalıtımı Yapılarak Güçlendirme, Turkish Building Earthquake Code 2018 (TBSC-2018), Deformation Based Design, Nonlinear Analysis Methods, Conventional Reinforced Concrete Retrofitting, Retrofitting by Seismic Isolation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Geçmişten günümüze kadar meydana gelen depremlerin, mevcut yapıların taşıyıcı elemanlarına önemli oranda hasarlar verdiği gözlemlenmiştir. Bu durumla birlikte; deprem yükleri altında okullar, hastaneler, itfaiye binaları, yönetim binaları ve konutlar gibi yapılarda oluşabilecek hasarları tespit edip, gerekli güçlendirme teknikleri ile yapılarda oluşabilecek hasarları önlemek veya en aza indirgemek gerekmektedir. Konvansiyonel güçlendirme yöntemlerinin yanı sıra önemi gün geçtikçe artan deprem yalıtım birimleri ile güçlendirmedeki amaç, deprem ivmesini azaltarak açığa çıkan enerjiyi sönümlemek ve binanın yapısal elemanlarında oluşacak deprem etkilerini azaltmaktır. Bu çalışma, Muğla ilinde yer alan mevcut 7 katlı hastane yapısının deprem performansını değerlendirme çalışmalarını içermektedir. Yapının temel kotundan yüksekliği 31.50 m, rijit bodrum kat üzeri yüksekliği 27.00 m olup, kat yükseklikleri 4.50 m'dir. Mevcut yapının taşıyıcı sistemi plan uzunlukları 43.00 m - 24.00 m'dir. Yapının taşıyıcı sistemi; yerinde dökme kolon elemanlardan ve bu elemanlara mesnetlenen kiriş elemanlardan oluşmaktadır. Çerçeve yapı taşıyıcı sistemine sahip mevcut yapının plan düzensizliği bulunmamakla birlikte bitişik nizam yapı özelliği bulunmamaktadır. Konvansiyonel yöntem ve deprem yalıtım birimleri ile güçlendirilmiş mevcut bir betonarme hastane yapısının deprem performans değerlendirmesi TBDY-2018 esasları doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Konvansiyonel güçlendirme yöntemi olarak yapının iç akslarına yeterli sayıda betonarme perde elemanların eklenmesi benimsenmiştir. Deprem yalıtım birimleri ile güçlendirme aşamasında bodrum kat seviyesindeki düşey taşıyıcılara eğri yüzeyli sürtünmeli yalıtım birimleri yerleştirildiği düşünülmüştür. Performans değerlendirmeleri doğrusal olmayan zaman tanım alanında analizler ile yapılmıştır. Bu bağlamda bölgenin depremselliğine uygun 11 adet deprem kaydı seçilmiştir. Ayrıca her iki güçlendirme yöntemi için bir yaklaşık maliyet kıyaslaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that earthquakes occurring from the past to the present have caused significant damage to the structural elements of existing buildings. In light of this, it is essential to identify potential damage in structures such as schools, hospitals, fire stations, administrative buildings, and residential units under seismic loads and to prevent or minimize such damage through appropriate retrofitting techniques. In addition to conventional retrofitting methods, seismic isolation systems—whose importance has been increasing in recent years—aim to reduce seismic acceleration, dissipate the resulting energy, and thereby mitigate the seismic effects on building structural elements. This study involves the seismic performance evaluation of an existing 7-story hospital building in the province of Muğla. The building has a total height of 31.50 meters from the foundation level, 27.00 meters above the rigid basement floor, and each story has a height of 4.50 meters. The plan dimensions of the building's structural system are 43.00 meters by 24.00 meters. The structural system consists of cast-in-place columns and beams supported by these columns. The existing structure has a moment-resisting frame system without plan irregularities and is not adjacent to any neighboring buildings (i.e., not a party-wall structure). The seismic performance assessment of the existing reinforced concrete hospital building, retrofitted by conventional methods and seismic isolation units, was carried out per the Turkish Building Earthquake Code (TBSC-2018). As a conventional retrofitting method, a sufficient number of reinforced concrete shear walls along the interior axes of the structure were adopted. For the seismic isolation retrofitting approach, it was assumed that curved surface friction-type isolators were installed at the vertical load-bearing elements at the basement level. Performance evaluations were conducted using nonlinear time history analyses. In this context, 11 ground motion records compatible with the region's seismicity were selected. Additionally, a comparative cost estimation was performed for both retrofitting methods.