A pattern recognition approach boosted with genetic algorithms
Genetik algoritma ile desteklenmiş bir örüntü sınıflandırma yaklaşımı
  1. Tez No: 199290
  2. Yazar: İSMET YALABIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ TÜNAY YARMAN-VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Destekleme, Adaptif Destekleme, Genetik Algoritmalar, Evrim-üü üsel Hesaplama, Sınıflandırma, Oruntu Tanımav, Boosting, AdaBoost, Genetic Algorithms, Evolutionary Computing, Clas-sification, Pattern Recognitioniv
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Birlestirerek ogrenme, istatistiksel sınıflandırıcıları birlestirerek daha dogru bir sınıf-ş üğ ş ğlandırıcı ureten, kolleksiyonlar olusturan bir makina ogrenme yontemidir. Cantala-ü ş üğ ü şma, destekleme ve oylama methodları bu yaklasımın orneklerindendir. Bu calısmada,ş ü şşen iyi tanınan destekleme algoritmalarından olan Adaptif Destekleme'nin cesitli prob-şşülemlerini cozmeye calısan yeni bir destekleme teknigi onerilmistir. Onerilen sis-şü şş ğü ştemler, bir grup sınıflandırıcıyı birlestirmenin guzel bir yolunu bularak, birlestirilenş ü şsınıflandırıcılardan daha kaliteli bir sınıflandırıcı bulmaktadır. Adaptif desteklemeüdaha iyi bir cozum bulmak icin bulussal yontemler kullanmaktadır. Ote yandan,şü ü ş ş übu calısma genetik algoritmalar ile evrimsel hesaplama yontemi kullanarak daha iyişş übir eniyileme gerceklestirmektedir. Deneysel sonuclar, onerilen sistemlerin Adaptifş ş ş üDestekleme yonteminden daha iyi performans sagladıgını gostermektedir.ü ğ ğ ü
Özet (Çeviri)
Ensemble learning is a multiple-classifier machine learning approach which com-bines, produces collections and ensembles statistical classifiers to build up more accu-rate classifier than the individual classifiers. Bagging, boosting and voting methodsare the basic examples of ensemble learning. In this thesis, a novel boosting techniquetargeting to solve partial problems of AdaBoost, a well-known boosting algorithm, isproposed. The proposed systems find an elegant way of boosting a bunch of classi-fiers successively to form a better classifier than each ensembled classifier. AdaBoostalgorithm employs a greedy search over hypothesis space to find a good suboptimalsolution. On the other hand, this work proposes an evolutionary search with geneticalgorithms instead of greedy search. Empirical results show that classification withboosted evolutionary computing outperforms AdaBoost in equivalent experimentalenvironments.