Development of new synthetic methodologies for the synthesis of unusual isocoumarin and indole derivatives: The chemistry of homophthalic acid
İlginç izokumarin ve indol türevlerinin sentezi için yeni sentetik metodolojilerin geliştirilmesi: Homofitalik asidin kimyası
- Tez No: 199289
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: izokumarin, izokinolin, indol, benzodiazepinon, kinazolin, poliuretan, pirazol, isocoumarin, isoquinoline, indole, benzodiazepinone, quinazoline, polyurethane, pyrazole
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 418
Özet
Nitrojen, oksijen ve sulfur içeren pek çok heterosiklik bileşik geniş ölçüdefizyolojik aktivite gösterirler ve sentezleri her zaman kimyacıların ilgisini çekmiştir.Bu tezin amacı önemli biyolojik aktiviteler göstermesi beklenen yeni izokumarin,indol, izokinolin, benzodiazepinon ve kinazolin türevlerinin sentezlerini hedefleyen yenisentetik metotlar geliştirmektir.Çeşitli heterosikliklerin sentezinde kullanılmak üzere homofitalik vebishomofitalik asitten çıkarak ilgili açil azidlerin sentezlenmesi tasarlanmıştır.Homofitalik asitten çıkılarak sentezi planlanan diazid, orto konumundaki asidin halkakapanması eğiliminden dolayı oluşmamıştır. Yapılan çeşitli azidinasyon reaksiyonlari ileyeni ilginç benzokromen ve izokumarin türevleri sentezlenip mekanizmaları tartışılmıştır.Homofitalik asitten sentezlenen yarı ester, biyolojik aktivite göstermesi beklenenpoli sübstitüe indol türevlerin sentezinde önemli anahtar bileşik olmuştur.Orto bromo ksilenden sentezlenen diizosiyanat yedili halka oluşturmak üzerealkol ve hidrazinle muamele edilmiştir. Intramoleküler halkalaşma reaksiyonu yerine yenipolimerler oluşturmak üzere polimerleşme reaksiyonu gerçekleşmiştir.Ayrıca, pirazollerin sentezi için yeni bir sentetik metod geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many heterocyclic compounds containing nitrogen, oxygen and sulfur show widerange of physiological activities and their synthesis has always been attracted the interestof chemists.The aim of this research is to develop new synthetic methodologies leading to thesynthesis of new derivatives of isocoumarines, indoles, isoquinolines, benzodiazepinonesand quinazolines, which have been found to show important biological activities.Starting from homophthalic acid and bishomophthalic acid the corresponding acylazides were proposed to be synthesized, which then would be used for the synthesis ofvarious heterocycles. The proposed diazide from homophthalic was not formed due to thetendency of the ortho-positioned acid to undergo cyclization.Instead, new unusual benzochromen and isocoumarin derivatives have beensynthesized in a single step, for which reasonable mechanisms have been proposed.The half ester produced from homophthalic acid was an important key compoundfor the synthesis of new highly substituted indole derivatives, which are expected to bebiologically active.The diisocyanate derived from was synthesized directly from ortho-bromo xylenewas treated with alcohols and hydrazine to produce seven membered rings. Instead of theintramolecular cyclization reaction, they underwent polymerization to form newpolymers.Furthermore, new synthetic method for the synthesis of pyrazoles has beendeveloped.